Share
Voorvertoning
Wat is de beste camera? 

Hallo abonnee,


Ben jij er ook wel eens tegen aan gelopen dat je iets moois zag en dat je net op dat moment je camera niet bij je had?  Toen je de schaapskudde tegenkwam bijvoorbeeld? Balen! Niet voor niets luidt een bekend gezegde: "de beste camera is de camera die je bij je hebt." En dat is meestal je smartphone....

Daarom in deze Fototips & Adviezen heel veel tips over i-phone fotografie. De meeste tips gelden ook voor andere smartphones, maar ik ga even uit van de i-phone omdat die in fotografenland het meest gebruikt wordt.

Dit keer hebben we het over de i-phone zelf, volgende keren over compositie (wat je natuurlijk ook toe kunt passen met je spiegelreflex….), accessoires en bewerkingsapps.

Naast tips over het gebruik van je i-phone, vind je in deze nieuwsbrief nog ander groot nieuws. Dat bewaar ik even tot na de i-phonetips ;-)

Vijftien weetjes over fotograferen met de i-phone
1.       Door te fotograferen met de standaard camera in je i-phone slaat de camera de foto in de beste kwaliteit op. Daarna kun je er héééééél veel bewerkingsapps op los laten.
2.       Bij settings – photo’s & camera – grid kun je de grid aan zetten. Handig om te zorgen dat de horizon altijd recht in beeld staat!
3.       Zet het flitssymbooltje uit. Flitsen met dit flitsertje  geeft meestal veel te hard licht. PS: dit flitsertje is ook als continu licht te gebruiken, wat soms erg handig is bij video!
4.       Door je vingers uit elkaar te bewegen zoom je in en vice versa. Denk er om dat bij inzoomen de beeldkwaliteit achteruit holt! Gebruik liever je benenwagen om in te zoomen ;-) .
5.       Tik op het scherm waar je het beeld scherp wilt hebben. Door dit even vast te houden blijft deze instelling behouden.
6.       Naast het scherpstelvlak zie je een lijntje met een zonnetje, door dit naar boven of naar onderen te schuiven, kun je de foto lichter of donkerder maken.
7.       Door op HDR te klikken maak je de donkere delen in de foto lichter, en de lichte delen donkerder. Een aanrader in een situatie met veel contrast.
8.       Wist je dat je bij de nieuwste i-phones onder het maken van een video ook een foto kunt maken door op de fotoknop te drukken?
9.       Wil je een groepsfoto maken waar je zelf ook op staat? De timer (in de bovenbalk) is instelbaar op 3 of 10 seconden.
10.   Wil je veel foto’s achter elkaar maken? Houd de cameraknop dan gewoon vast. Ja echt, zo simpel is het ;-).
11.   Met de iphone 7 kun je in de portretstand zorgen voor een scherpe voorgrond met een vage achtergrond. Heb je geen iphone 7? Het kan ook met de app FabFocus.
12.   Ook de + volumeknop werkt als ontspanknop! En vaak beter dan de ontspanknop op het scherm omdat je de i-phone bij het indrukken van de knop op het scherm meestal iets beweegt. Met een onscherpe foto tot gevolg.
13.   Een andere oorzaak van onscherpe foto’s is een vieze lens. Maak die dus regelmatig schoon.
14.   Snel een foto maken zonder eerste je toegangscode in te typen? Als je in het beginscherm naar boven veegt, kom je in het bedieningspaneel. Rechtsonder vind je daar direct de camera.
15.   De i-phone is niet waterdicht en kan slecht tegen kou. Bewaar hem in dit soort omstandig-heden dus in je binnenzak.   

Wil je niet met je smartphone fotograferen, maar leren hoe je betere foto’s kunt maken met je spiegelreflexcamera? Dat kan!


Nog dit jaar betere leren fotograferen
Op zaterdag 30 september starten we weer met de beginnerscursus. Laat je niet misleiden door die naam, er komt heel veel aan bod in deze cursus. Zelfs meer dan in menig gevorderdencursus..... Ik beloof je dat je al tijdens deze cursus veel betere foto’s gaat maken. Niet voor niets gingen al ruim 1000 cursisten je voor….
Meer info en inschrijven: beginnerscursus


De gevorderdencursus voor dit najaar zit inmiddels vol, ik zal binnenkort een nieuwe datum prikken voor begin 2018.

Wel zijn er voor de gevorderden nog losse workshops te volgen:

Op 9 september starten we het seizoen met de leuke workshop hondenfotografie. Altijd al willen leren hoe je je hond mooi en scherp op de foto zet? We gaan zowel ‘portretfoto’s’ maken als foto’s van rennende honden. Vooral bij dit laatste heeft het wel wat voeten in aarde om de hond mooi scherp op de foto te krijgen, maar dat gaat zeker lukken! Meer informatie? Klik dan even hier op workshop hondenfotografie

Op 16 september vind dan de populaire workshop portretfotografie plaats. Voor mensen die willen leren hoe ze (creatief) met hun flitser om moeten gaan, is deze workshop een must. We bespreken alle ins en outs over flitsfotografie. Maar ook hoe je iemand aan moet sturen zodat die leuk op de foto komt. Of hoe je een thuisstudiootje in kunt richten. Of welke hulpmiddelen er zijn. Nou ja, teveel om op te noemen!  Aanmelden kan hier bij workshop portretfotografie. Op die pagina vind je alvast een flimpje met tips over het fotograferen van brildragers. 

Op 23 september vindt dan de laatste workshop van dit najaar plaats. We gaan dan aan de slag met lange sluitertijden. Je weet wel, die foto’s met water wat lijkt op mist, met wolkenvegen in de lucht. Onder voorbehoud doen we dit op Urk. Als ik een nog leukere locatie vind langs de IJsselmeerkust, gaan we daar naar toe. Meedoen? Je kunt je hier opgeven: long exposure op Urk



Fotoreis Japan
Whoopie! Het grote nieuws dan! Ik ga weer een fotoreis naar Japan maken!  Wat heb ik daar aan zul je nu zeggen? Nou, heel veel! Ik heb namelijk aangeboden om de reizigers die bij mij in de groep zitten te begeleiden bij het fotograferen!

Dus loop je ergens tegen aan, dan heb je mij als vraagbaak. En tijdens de paar avonden dat we in het hotel zijn, regel ik een fotobespreking, zodat je al tijdens de reis met feedback van de groep en van mij aan de slag kunt om zo de volgende dagen gelijk betere foto’s te maken.

Mijn man en ik zijn natuurlijk ook met vakantie dan, dus ik ben er ook om zelf te fotograferen en zal dus niet altijd gelijk op afroep beschikbaar zijn. Maar zeg nou zelf, hoe tof is het als je dezelfde dag nog antwoord op je fotografievragen kunt krijgen van een professioneel fotograaf die al eerder in dit land fotografeerde? En dus weet waar je tegenaan loopt?

Heb je altijd al sneeuwapen, zeearenden, kraanvogels en prachtige winterse landschappen willen fotograferen? Dan is dit je kans! Meer info: https://www.blue-elephant.nl/reiskalender/fotoreis-japan/.

PS: de foto’s op deze site zijn niet van mij. Hieronder wel een paar van mijn foto’s:


.
Stapfoto, Dellenparkweg 6 , 8161 AP Epe, Nederland



Email Marketing door ActiveCampaign