Share
Voorvertoning
Reflectieschermen,
hoe werkt het en wat kun je er mee? 

Hallo abonnee,


Bij het fotograferen met natuurlijk licht, ben je erg afhankelijk van de weersomstandigheden. Zo zorgt direct zonlicht bijvoorbeeld voor (te) harde contrasten.

Er zijn gelukkig wel wat manieren om hier mee om te gaan:
1. Zet het model in de schaduw. Daarmee voorkom je de lelijke slagschaduwen onder de ogen, neus en kin. 
2. Licht het model vervolgens op met een flitser of reflectiescherm.

In deze blog bespreek ik wat je met reflectieschermen kunt. Ze hebben in vergelijking met flitsers namelijk één groot voordeel: je zit niet vast een de flitssynchronisatietijd. Je kunt dus een korte sluitertijd gebruiken en daarmee een groot diafragma. Zodat je een mooie onscherpe achtergrond krijgt. 

Wat doet een reflectiescherm? De naam zegt het al: het reflecteert het (zon)licht. Het maakt veel uit onder welke hoek je het reflectiescherm houdt. Maar ook of het het hol of bol maakt. Een bol scherm verstrooit het licht, een hol scherm bundelt het licht.

Je hebt verschillende soorten en verschillende kleuren reflectieschermen, maar meestal voldoet een wit scherm het beste. Dat kan dus ook een stukje piepschuim zijn. Denk er wel om dat de vorm van het scherm ook de vorm van het catchlight in de ogen bepaalt.

Als het erg bewolkt is, kan een zilverkleurig scherm nodig zijn, dat reflecteert sterker. En in sommige gevallen (bij zonsondergang bijvoorbeeld) kan het mooi om een goudkleurig scherm te gebruiken (of een goudkleurige branddeken) om de warme kleur te behouden of te versterken.

Houd er rekening mee dat hoe dichter je het scherm bij het model houdt, hoe zachter de schaduwranden worden. Relatief gezien wordt de lichtbron dan namelijk groter en dus zachter. Houd je het scherm verder weg, dan wordt het een soort van hard puntlicht. Maar wel minder fel natuurlijk..... 

Wees inventief! Iemand naast een witte muur zetten of naast iemand met een wit t-shirt aan werkt ook.....

Wil je hiermee oefenen? Dat kan!

Op 16 september vindt de workshop portretfotografie plaats. Waarin we natuurlijk oefenen met de hierboven beschreven reflectieschermen. Ook voor mensen die willen leren hoe ze (creatief) met hun flitser om kunnen gaan, is deze workshop een aanrader. We bespreken alle ins en outs over flitsfotografie.

Aanmelden kan hier bij workshop portretfotografie. Op die pagina vind je alvast een filmpje met tips over het fotograferen van brildragers. Iets waar menig fotograaf de mist mee in gaat....

Op 26 augustus krijg je nog een keer de kans om met flitsers te oefenen. We hebben een extra éénmalige workshop ingelast: sporters fotograferen. We maken met behulp van flitsers stoere sportfoto's. Henk van der Mey begeleidt deze workshop. 

Op 9 september is het dan weer tijd voor de jaarlijkse workshop hondenfotografie. Altijd al willen leren hoe je je hond mooi en scherp op de foto zet? We gaan zowel ‘portretfoto’s’ maken als foto’s van rennende honden. Als het lukt ook in het water. Vooral bij dit laatste heeft het wel wat voeten in aarde om de hond mooi scherp op de foto te krijgen, maar oefening baart kunst! Meer informatie? Klik dan even hier op workshop hondenfotografie

Op 23 september vindt dan de laatste workshop van dit najaar plaats. We gaan dan aan de slag met lange sluitertijden. Je weet wel, die foto’s met water wat lijkt op mist, met wolkenvegen in de lucht. Onder voorbehoud doen we dit op Urk. Als ik een nog leukere locatie vind langs de IJsselmeerkust, gaan we daar naar toe. Meedoen? Je kunt je hier opgeven: long exposure op Urk


Vielen de vakantiefoto's tegen?

Vorige keer meldde ik dat de gevorderden cursus die op 5 september begint vol zat, maar door twee afmeldingen is daar weer plek. Je kunt je dus weer aanmelden.

De beginnerscursus van oktober zit inmiddels wel vol. De eerstvolgende cursus is weer in januari 2018. Je kunt je daar al wel voor inschrijven


.
Stapfoto, Dellenparkweg 6 , 8161 AP Epe, Nederland



Email Marketing door ActiveCampaign