Share

Hallo abonnee,



Tijdens mijn stage bij Liesbeth van Asselt van Stapfoto, schreef ik meerdere blogs over verschillende fotografie onderwerpen. Dit blog gaat over Wi-Fi op je camera.


Niet elke camera heeft een Wi-Fi optie. Om een idee te krijgen van welke camera’s dat wel hebben, heb ik op Google ‘’camera’s met Wi-Fi’’ ingetikt. Ik kreeg toen veel resultaten. Van goedkope tot duurdere camera’s en van veel verschillende merken als Nikon Canon, Sony, Lumix en Fuji. (afbeelding 1).


Zelf fotografeer ik met de Sony a68. Bij deze camera heb ik niet de beschikking over Wi-Fi. Maar het lijkt me op sommige momenten best handig om hier gebruik van te kunnen maken.



Wat kun je met Wi-Fi op je camera?

Direct foto’s delen
In 2016 ben ik op vakantie geweest naar Amerika. Ik had onwijs veel foto’s gemaakt, maar kon deze pas naar familie en vrienden sturen als ik ’s avonds weer achter m’n laptop zat.

Als je Wi-Fi op je camera hebt, kun je foto’s via de Wi-Fi op je telefoon of tablet zetten. Ik zou dan van daaruit weer de foto’s kunnen doorsturen via WhatsApp, via een mailtje of op social media kunnen plaatsen. Mijn familie en vrienden zouden dan eigenlijk bijna live kunnen meegenieten.

Camera op afstand bedienen via de telefoon Tijdens deze vakantie had ik ook best handig gevonden als ik af en toe gebruik kon maken van mijn telefoon als afstandsbediening. Bijvoorbeeld bij het maken van groepsfoto’s. Ik was namelijk met drie andere mensen en we hebben maar één of twee groepsfoto’s.

Mijn camera op het statief zetten, de zelfontspanner aan en heen en weer rennen kan natuurlijk ook, maar is niet echt een feestje bij 35 graden ;-). Ik had het fijner gevonden als ik de camera via mijn telefoon had kunnen bedienen.

Dat via de telefoon bedienen van je camera doe je via een app die je downloadt. Op je telefoon zie je dan hetzelfde als wat je ook door de zoeker of op het lcd-scherm van je camera ziet. Je kunt met je smartphone de camera dan op afstand bedienen, dus de foto maken en/of instellingen veranderen.

Wel is het handig om bij het maken van een groepsfoto de zelfontspanner aan te zetten. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je naar de telefoon kijkt op de foto. Zet de zelfontspanner dan op 2 seconden, zodat pas 2 seconden nadat je de ontspanknop via je smartphone ingedrukt hebt, de foto gemaakt wordt en iedereen de tijd heeft om in de lens te kijken.

Bewegingsonscherpte voorkomen
Je kunt je telefoon ook als afstandsbediening gebruiken als je de camera bijvoorbeeld op een prullenbak of een muurtje hebt staan, omdat je geen statief bij je hebt. Door de camera op afstand te bedienen, heb je geen last van bewegingsonscherpte, omdat je de ontspanknop niet in hoeft te drukken.

Back-up van je foto’s Je kunt de Wi-Fi natuurlijk ook gebruiken wanneer je een tijdelijke back-up nodig hebt van je beste foto’s. Stel je voor: je camera is gestolen of je bent je geheugenkaartje kwijt. Al je genomen foto’s zijn dan weg. Als je dat risico niet wilt lopen, kan je ze dus via de Wi-Fi op je smartphone of tablet zetten.

Probleem is wel dat je foto’s kunnen niet gedownload worden als RAW-bestand (zie mijn ervaring verderop). De telefoon of tablet slaat alleen de jpeg-bestanden op. Als je dus alleen in RAW gefotografeerd hebt, kun je niet back-uppen.

Ander probleem waar je met back-uppen op je telefoon/tablet tegen aan loopt, is dat het geheugen snel vol raakt. Je kunt de foto’s natuurlijk wel weer uploaden naar bijvoorbeeld Dropbox om dat te voorkomen.

Tijdelijke opslag Je kunt je telefoon of tablet ook als tijdelijke opslag voor je foto’s gebruiken. Bijvoorbeeld wanneer je geheugenkaartje vol zit. En je geen leeg kaartje bij de hand hebt. Maar dit kan dus alleen voor de jpeg foto’s. En nadeel is weer dat je geheugen van je telefoon of tablet snel vol zit.

Externe liveview Eerder heb ik het al even gehad over een app waarmee je op je telefoon kunt zien wat je camera in beeld heeft. Dat is handig voor wanneer je jezelf in lastige situaties moet brengen, waarbij je niet makkelijk in de zoeker kunt kijken. Bijvoorbeeld bij het fotograferen vanaf een laag of hoog standpunt.

Zelf heb ik daar nooit veel last van, omdat mijn Sony a68 een schermpje heeft wat kan kantelen. Maar als ik die niet had gehad, zou ik een externe liveview erg handig vinden. Ik merk dat ik mijn kantelbaar schermpje erg vaak gebruik en ik er niet zonder zou willen. Als je dit niet hebt, is het handig om via de Wi-Fi van je camera op je telefoon de liveview van je camera te zien, zodat je jezelf niet in een rare houding hoeft te wringen.

En natuurlijk zijn er situaties te bedenken waarbij je je camera op een plek hebt staan waar je zelf niet bij kunt (zelf zette ik mijn camera al eens in een nauwe holle ruimte op een hoog statief…), dan is de externe liveview een uitkomst. Ook voor fotografen die bijvoorbeeld jonge vosjes willen fotograferen is het een uitkomst. Je zet de camera in de buurt van het hol en bedient die op afstand.

Houd er wel rekening mee dat je batterij sneller leeg is. Staat je camera dus op een moeilijk bereikbare plek en bedien je hem op afstand, zorg dan voor een volle batterij als je van start gaat.

Hoe verbind je de camera met je telefoon (of tablet)?

Helaas loopt de verbinding tussen je camera en je telefoon (met de app) niet altijd even soepel Ik heb recensies gelezen over de verschillende apps die horen bij de verschillende camera merken. Ik las nogal wat reacties waarin stond dat de telefoon niet verbonden kon worden met de camera.

Daarbij hebben de apps eisen waaraan je telefoon moet voldoen.
Als de telefoon niet aan die eisen voldoet, kan het dus zijn dat je camera en je telefoon niet met elkaar in verbinding kunnen komen.

Zelf vond ik het verbinden van camera en telefoon/tablet vooral erg omslachtig. Als de verbinding er eenmaal was, werkte het prima.


Omdat ik zelf niet beschik over een camera met Wi-Fi heb ik een camera van mijn stagebegeleider Liesbeth geleend, om te ervaren hoe het werkt. Zij heeft een Fujifilm X-T2 als extra camera naast haar Nikon D4s (die ook niet over Wi-Fi beschikt). Hieronder staat stap voor stap beschreven hoe ik de camera verbonden heb met de smartphone.

1. Als eerste heb ik gezocht in de handleiding van de camera hoe ik beide met elkaar kan verbinden.

2. Ik ging naar menu -> tabblad installatie -> verbinding instelling (afbeelding 2 en 3). In de handleiding vond ik ook wat je bij de verschillende opties moest invullen.


Verder staat in de handleiding een link naar een website waar je de app kunt downloaden, genaamd Fujifilm Camera Remote (voor Canon is er bijvoorbeeld Canon Camera Connect).

3. Nadat ik de app gedownload had, moest ik op de camera naar opname-instellingen (afbeelding 4) -> draadls communict (afbeelding 5).
4. Nu ga je weer terug naar de telefoon en ga je bij instellingen naar Wi-Fi en kies je het netwerk van de camera.

Waar ik wel tegenaan liep is dat je op je camera in het scherm "draadls communict" moet blijven om de verbinding te behouden. Als ik dit niet deed (dus als ik bijvoorbeeld op de ontspanknop drukte), moest ik weer opnieuw verbinden. Niet handig!

5. Nadat de camera en telefoon met elkaar verbonden waren, kon ik naar de app gaan. Ik had hier keuze uit vier verschillende categorieën (afbeelding 6).

Eén categorie was het besturen van je camera met je telefoon (remote control, afbeelding 7). Hier kan ik de foto maken en o.a. de ISO en sluitertijd aanpassen.

PS als je eenmaal in de remote control functie zit, kun je de ontspanknop van de camera niet meer indrukken. Dat kan dan alleen via de app. Maar dat was natuurlijk ook de bedoeling ;-).

RAW
Toen ik probeerde om de met de camera gemaakte foto’s (in RAW) op de telefoon te zetten, lukte dit niet. Na wat zoeken op het internet kwam ik er achter dat je foto (ook) in JPEG gemaakt moet zijn, om ze over te kunnen zetten op je telefoon of tablet. Als dit niet het geval is, vindt de telefoon/tablet de foto’s niet en is het niet mogelijk om ze te downloaden.

Als je de foto’s maakt via de ontspanknop op de app (en dus niet via de camera), dan maakt de app er heel slim zelf een jpeg fine bij. De camera kan dan gewoon op RAW blijven staan.

Wil je met de camera gemaakte foto’s op je telefoon zetten, dan moet je dus in je camera menu de beeldkwaliteit naar bijvoorbeeld RAW en JPEG zetten voordat je gaat fotograferen. .

Hulpmiddelen voor RAW?
Ik heb wel hulpmiddelen gevonden voor Nikon en Canon die er voor zorgen dat RAW bestanden naar je telefoon of tablet gezet kunnen worden. Dit product, genaamd Case Remote Air, zet je op je flitsschoen en verbind je met een snoertje aan je camera. Vervolgens moet je de app downloaden die erbij hoort, Case Remote App. Vanuit deze app kun je je camera verbinden met je smartphone. Dit is ongeveer hetzelfde als hierboven beschreven is. Je kunt o.a. de instellingen aanpassen, scherpstellen en de foto maken. Daarnaast kun je dus ook RAW-bestanden downloaden.

Verder heb je voor de Nikon en Canon nog een USB On-The-Go to Lightning kabel, waarmee je camera en telefoon verbindt. Voor deze optie heb je ook een app nodig. De app van de Canon heet CR2-thumbnailer en die voor de Nikon NEF-thumbnailer. Dit is dus geen draadloze manier, maar je hebt geen computer nodig om de foto’s over te zetten. Vraag is wel of dat nou zoveel toevoegt.....

Geheugenkaart met ingebouwde Wi-Fi
Als je zoals ik een camera hebt zonder Wi-Fi, kun je ook gebruik maken van een geheugenkaart met ingebouwde Wi-Fi, genaamd Eye-Fi Mobi. Het is eigenlijk gewoon een simpele SD-geheugenkaart (24x32 mm), maar dan met Wi-Fi. Het gebruik ervan is makkelijk. Je stopt de geheugenkaart in je camera. Dan downloadt je de Eye-Fi app op je telefoon in de Appstore of Play Store.

Vervolgens moet je in de app een activeringscode invoeren. Die code kun je vinden op de verpakking van de Eye-Fi Mobi. Om verbinding te maken met je camera, moet je in de app blijven. Je camera en telefoon worden dan met elkaar verbonden. De met de camera gemaakte foto’s (wederom alleen jpeg) worden dan gekopieerd naar je telefoon. Alle bestanden blijven ook op de camera staan.

Daarnaast kan de Eye-Fi Mobi verbinding maken met andere bestaande netwerken, zoals je laptop of computer. Hiervoor heb je wel een speciale software nodig, maar zo kun je de jpeg foto’s draadloos op je computer zetten. Dit duurt via dit kaartje alleen wel veel langer dan dat je Tethered schiet ( = je camera is met de laptop/computer verbonden via een usb-kabel).

Het nadeel van de Eye-Fi geheugenkaart is dat hij, dus net zoals bij de app, alleen maar jpeg bestanden kan overzetten via de Wi-Fi. Wel is er een nieuwere versie, de Eye-Fi Mobi Pro, waarmee je RAW-bestanden draadloos kunt overzetten. Deze had ik niet tot mijn beschikking en heb ik dus niet getest.

Conclusie
Persoonlijk lijkt het me soms erg handig om gebruik te kunnen maken van Wi-Fi op de camera. Aan de andere kant betwijfel ik of ik het daadwerkelijk veel zou gaan gebruiken. Het maken van verbinding is nogal omslachtig. Dat weerhoudt ook Liesbeth er vaak van om het te gebruiken. Zelf zou ik de Wi-Fi denk ik het meest gebruiken als externe liveview en als afstandsbediening.

Zou ik een nieuwe camera kopen alleen vanwege de Wi-Fi functionaliteit? Nee, dat niet. Als het er op zit is het mooi, maar het zou mijn aankoopbeslissing niet beïnvloeden.
Janoux Cremer

i.o.v. Liesbeth van Asselt


www.stapfoto.nl

info@stapfoto.nl

06-1316 2430
Stapfoto, Dellenparkweg 6 , 8161 AP Epe, Nederland



Email Marketing door ActiveCampaign