Share

Hallo abonnee,



Stagiaire Janoux Cremer zit alweer op school, maar ze liet als erfenis nog een leuk blog na. Namelijk: wat is nou het verschil tussen een timelapse en een stopmotion? En hoe maak je ze?

Time-lapse
Een time-lapse is een video van aan elkaar geplakte foto’s. Meestal wordt zo’n video gemaakt als er verandering in een bepaalde tijd plaats vindt, bijvoorbeeld een bloem die uitkomt.

Andere voorbeelden zijn bewegende sterrenhemels, zonsondergangen, verschrompelend fruit en het verkeer. Het normaal filmen van zo’n proces bestaat uit 25 beelden per seconde. Met een time-lapse kun je zelf kiezen hoeveel beelden je per seconde laat zien. Meestal laat je bij een timelapse veel meer dan die 25 beelden per seconde zien.

Maar hoe maak je nou een time-lapse?
Het maken van een time-lapse is helemaal niet moeilijk. Je hebt een camera nodig, een statief en een programma om de foto’s achter elkaar te plakken.

Om hiervan een beter beeld te krijgen, heb ik zelf even een time-lapse filmpje gemaakt van het inpakken van de auto voor een shoot bij een klant.

Ik heb de time-lapse in Windows Movie Maker gemaakt. Ik heb 422 foto’s toegevoegd. Bij Opties voor video heb ik de weergave veranderd naar 0,05. Elke foto wordt dus 0,05 seconde weergegeven. Dat is eigenlijk het enige wat ik gedaan heb.

PS: Moviemaker is helaas niet meer te downloaden en wordt niet meer ondersteund. Jammer! In plaats van Moviemaker kun je bijvoorbeeld ook Photoshop Premiere Elements gebuiken. Dit programma kost 84,95 (2018).



Stop motion
Een stop motion video lijkt veel op een time-lapse. Alleen gaat het bij een stop motion om beweging van een onderwerp dat zelf niet kan bewegen. Een beweging die je dus als fotograaf zelf in gang zet.

Ik heb een stop motion video gemaakt met een lego poppetje. Zo kun je het verschil tussen time-lapse en stop motion goed zien. Ik heb het lego poppetje steeds een beetje verplaatst en opnieuw een foto gemaakt. De video bestaat uit 28 foto’s. Elke foto heeft een weergave van 0,3 seconde. Zo lijkt het net of het poppetje zelf beweegt.

De stop motion video is ook gemaakt in Windows Movie Maker op precies dezelfde manier als de time-lapse.

Erg leuk om eens mee te spelen! Probeer morgen bivoorbeeld eens een timelapsefilmpje te maken van de optocht op Koningsdag!



Liesbeth van Asselt

www.stapfoto.nl

info@stapfoto.nl

06-1316 2430
Stapfoto, Dellenparkweg 6 , 8161 AP Epe, Nederland



Email Marketing door ActiveCampaign