Share
Voorvertoning

Hallo abonnee,




Korting
In augustus schreef ik een blog voor Zoom Magazine over lightpainting. Dat moest om diverse redenen met stoom en kokend water gebeuren. Met het schaamrood op mijn wangen met ik bekennen dat ik daardoor vergat om de inhoud van die blog met mijn nieuwsbrieflezers te delen...

Dat maak ik goed in deze nieuwsbrief. Als extra goedmakertje krijgen jullie als nieuwsbrieflezers 5% korting op de lightpaintworkshops in maart en april als je je opgeeft tussen nu en 31 december. Meer informatie hierover vind je aan het einde van deze nieuwsbrief!  

Eerst de inhoud van de bewuste blog maar even delen ;-) :

"Proefavond"
Al in 2010 begon ik te experimenteren met lightpainten. Ik schreef er toen zelfs al een blog over op Photofacts. In de afgelopen 8 jaren probeerde ik steeds iets nieuws uit. Lekker creatief bezig zijn!

Terwijl ik bezig was met de voorbereidingen voor weer iets nieuws om cursisten te leren in een nieuwe workshop, vroeg ik de leden van de Stapfoto vakgroep (mijn vergevorderde cursisten) of ze het leuk zouden vinden om aanwezig te zijn bij een proefavond. Dat was niet tegen dovemans oren gezegd!

En dus togen we naar Zeewolde met een paar auto’s vol camera’s en statieven, een model en natuurlijk lightpaintspullen. Het werd een ontzettend leuke en gezellige avond. En dat is wat ik meestal zie als je met dit soort creatieve technieken aan de slag gaat: het is fun!

Onderstaande foto werd dus door meerdere vakgroepcursisten gemaakt. Twee van hen plaatsten de foto in de gallery van Zoom. En dat viel op: de foto werd foto van de dag en coverfoto!

Maar wat is nu eigenlijk lightpainten? Lightpainting staat letterlijk voor: “schilderen met licht”. Met lightpainten ga je dus terug naar de basis van fotografie.

Hoe gaat het in z’n werk?
Hoe? Voor fotograferen tijdens het blauwe uurtje zorg je dat je ruim voor zonsondergang op de plaats van bestemming bent en zet je de camera met groothoeklens op statief (stabilisatie VR/IS/OS uit). Voorwaarde is dat diafragma, sluitertijd en iso handmatig op de camera in te stellen zijn. Verder zit er liefst een bulbstand op de camera, maar dat is bij de meeste camera’s het geval.

Welke instelling kies je vervolgens? Dat is mede afhankelijk van de hoeveelheid omgevingslicht. Tijdens het blauwe uurtje werk ik met f16 en iso 100. Hoe donkerder het wordt, hoe groter het diafragma wordt (houd hierbij rekening met het verminderen van de scherptediepte) en hoe hoger ik de iso zet (denk om ruis!).  De sluitertijd heb ik altijd op bulb staan. Dat betekent dat ik op de M(anuele)-stand werk, op andere standen kun je bulb meestal niet instellen. Met bulb staat de sluiter net zolang open als het schilderen duurt. Je drukt de ontspanknop in als je begint met schilderen en laat hem weer los als je klaar bent.

Afstandsbediening
Nu kun je natuurlijk niet èn schilderen èn je ontspanknop ingedrukt houden. Een afstandsbediening is dus noodzakelijk. Ik gebruik vaak de Cactus triggerset daarvoor. Bedoeld om je flitsers op afstand mee te kunnen aansturen, maar je kunt er dus ook je camera mee bedienen. Dat scheelt weer een extra aanschaf.  

Sommige camera’s kun je bedienen vanaf je telefoon. Nadeel is dan wel dat je dan erg op moet passen dat het verlichte scherm van je telefoon niet in beeld komt. Tenzij je de telefoon als lichtbron gebruikt natuurlijk ;-).


Ben je alleen en heb je geen afstandsbediening, dan kun je de camera evt. ook op de sluitertijd zetten die je denkt nodig te hebben + een marge. Dus stel dat het schilderen 2 seconden duurt, dan zet je de sluitertijd op 3 seconden. Houd er rekening mee dat er dan meer omgevingslicht op de foto komt. Soms valt je painting daardoor wat weg in het achtergrondlicht. Oefening baart kunst!

Ruisreductie
Een vraag die ik veel krijg is of je nu wel of niet ruisreductie moet gebruiken. De gewone hoge iso ruisreductie vervaagt je foto, dus die gebruik ik nooit. De lange sluitertijden ruisreductie daarentegen kun je meestal prima gebruiken (werkt ook in RAW). Nadeel is dat het maken van een foto dan twee keer zo lang duurt. De camera maakt namelijk een tweede (zwarte) foto met dezelfde sluitertijd nadat jij je foto gemaakt hebt. Legt vervolgens deze twee foto’s over elkaar heen en filtert zo de ruis er uit.

Maar: als de lichtomstandigheden zo snel veranderen als tijdens het blauwe uurtje, mis je hierdoor kansen. Is het licht net op dat moment heel mooi, maar is jouw camera nog druk met de tweede opname bezig. Dan kun je dus geen foto maken. Ik zet de lange sluitertijden ruisreductie tijdens het blauwe uurtje en tijdens zonsopkomst  en zonsondergang daarom altijd uit. Ruisreductie moet dan in de nabewerking gebeuren.

Scherpstellen
De tweede vraag gaat dan meestal over scherpstellen, hoe doe je dat in het donker? Ik laat mijn camera altijd eerst op AF staan. Verlicht dan het onderwerp met m’n zaklamp om scherp te stellen. Zodra dat gedaan is, zet ik de AF uit. Als het model dus even komt kijken hoe de foto’s geworden zijn, moet je wel weer opnieuw scherpstellen ;-).

Lichtbronnen
En vraag nummer drie is dan: waarmee kan ik lightpainten? Mijn antwoord dan altijd: “Met van alles” ;-). Op een zaklamp kun je allerlei lichtdoorlatende voorwerpen zetten. Denk bijvoorbeeld aan een lege groene, gele of rode fles.
Of je gebruikt gewoon de kale zaklamp om figuren te tekenen. Evt. kun je dan ook nog een gekleurd snoeppapiertje op de zaklamp plakken om de lijn wat kleur te geven.

Fietslampjes zijn ook heerlijk speelgoed. Bind ze aan een paraplu, beweeg die paraplu en je krijgt super vette resultaten.
Of bind ze aan een touwtje en maak er een lightorb mee. Over hoe je dat doet maakte ik al eens een videootje: Lightorb maken
Je kent ook vast de lightpaint foto’s met staalwol wel. Ook dat deden we al eens met de vakgroep. En ook daar schreef ik al eens een stap-voor-stap tutorial over: Lightpainten met staalwol.

En wat dacht je van sterretjes als lichtbron? Als je met andere ogen naar de wereld kijkt, zie je overal lightpaint mogelijkheden in.

Eén methode wil ik er in dit blog nog uitlichten: een Michelinmannetje van jezelf maken. Hoe maak je nou de volgende foto?
Ik heb er even een filmpje van gemaakt: Michelin mannetje lightpainten"

Genoeg leuke dingen om te doen dus! Wil je een keertje oefenen tijdens een workshop? Meer geavanceerde technieken leren dan we in deze blog besproken hebben? Zien welke hulpmiddelen ik gebruik en hoe je die vaak heel makkelijk en goedkoop zelf kunt maken? Valkuilen, tips en trucs horen?

Op https://www.stapfoto.nl/workshop-lightpainting.php lees je er alles over. En zoals beloofd krijg je als nieuwsbrieflezer nu 5% korting op deze workshop! Vul daarvoor op het aanmeldingsformulier de code NWSLP in.

Is Epe te ver weg voor jou? in de loop van 2019 komt er een boek uit waarin ik alle Lightpainting geheimen zal delen. Nog even geduld dus! Overigens komen veel mensen van ver en kan ik altijd kijken of je samen met een andere cursist kunt rijden. Neem even contact op als je dat wilt.


Ben je gevorderd fotograaf en wil je meer?
Je kent de knoppen en menu's van je camera, je maakt mooie foto's, maar komt niet echt verder. Je hebt behoefte aan inspiratie, nieuwe technieken en verdieping. Aan een kritisch oog. Dan is de vakgroep (inderdaad de groep die mee mocht ligthpainten ;-) ) misschien iets voor jou. Er zijn voor 2019 nog twee plekjes vrij.

Meer informatie over deze groep vind je hier: Vakgroep 2019.


Nog niet zo ver gevorderd?
In februari start de beginners cursus (5 avonden, 2 zaterdagen) en in maart de cursus voor de gevorderden (3 zaterdagen).

Zeker de beginnerscursusen lopen rond kerst (mooi kerstkado ;-) ) altijd snel vol, dus wil je meedoen, of weet je iemand dat wil, geef je dan snel op.

Voor cursisten houdt het na de cursus of workshop die ze volgden niet op. Er is een besloten Facebookgroep waar je feedback van andere Stapfotocursisten kunt vragen (en geven) op foto's. Nog geen lid van die groep? Aanmelden is gratis: Beter leren fotograferen. Na aanmelding krijg je de vraag welke cursus/workshop je gevolgd hebt. Even invullen, want zonder dat krijg je geen toegang. Zo houden we de groep klein en veilig.


Rest mij jullie alvast heel fijne kerstdagen en een heel mooi, creatief en fotogeniek 2019 te wensen!
Veel fotoplezier!

Liesbeth van Asselt



www.stapfoto.nl

info@stapfoto.nl

06-1316 2430
Stapfoto, Dellenparkweg 6 , 8161 AP Epe, Nederland



Email Marketing door ActiveCampaign