Share

Hallo abonnee,



Heb je je ooit afgevraagd waarom zoveel straatfoto’s in zwart-wit zijn? Belangrijkste reden is dat kleuren heel erg af kunnen leiden van het hoofdonderwerp op de foto. En bij straatfotografie heb je niet altijd de tijd om de compositie zo te maken dat opvallende kleuren buiten beeld vallen. Dan is de keus om de foto in de nabewerking om te zetten in in zwart-wit dus snel gemaakt.

Op zwart-wit fotografie kom ik in een volgend blog uitgebreid terug. Dat is een lang blog, dus leesvoer voor in de vakantie ;-). In dit blog kijken we eerst even kort naar de invloed van kleur op je foto. Want veel foto’s zijn nog altijd meer geschikt voor kleur dan voor zwart-wit!

Kleurentheorie begint met het kleurenwiel:

Maak foto’s met impact met behulp van het kleurenwiel
Het kleurenwiel wordt veel gebruikt door schilders en grafisch ontwerpers. Maar ook voor fotografen is de kleurentheorie van belang. Dit zijn de drie belangrijkste werkwijzen om ‘winnende’ foto’s te maken:
 

Gebruik monochromatische kleuren, d.w.z. waarbij de kleuren in de foto een aantal dezelfde tinten hebben. Dus de drie kleuren die naast elkaar op het kleurenwiel liggen. Van rood naar oranje, van groen naar geel of van blauw naar paars
Of maak gebruik van complementaire kleuren, waarbij de kleuren in de foto op de tegenoverliggende zijde van het kleurenwiel liggen. Bijvoorbeeld rood en groen, geel/oranje en blauw. Deze kleuren versterken elkaar. Denk aan een geel koolzaadveld tegen een blauwe lucht of een rode bloem tegen groen blad.
Of nog een mogelijkheid: kies voor harmonieuze kleuren, waarbij de kleuren in een driehoek ten opzichte van elkaar in het kleurenwiel liggen. Bijvoorbeeld twee of drie kleuren uit de driehoek paars, oranje en cyaan.
Wanneer je een van deze drie kleurmethoden kiest, zullen je foto's aan impact winnen.

Meer van dit soort weetjes leren? Schrijf je dan nu vast in voor een cursus of workshop na de zomer. Dan is je plek verzekerd.  
Workshops en cursussen


Cursussen:

Op zaterdag 5 oktober begint weer de driedaagse beginnerscursus. Wil je daarna doorstromen naar de gevorderdencursus dan kan dat natuurlijk. Deze begint op 11 november. Heb je geen beginnerscursus bij Stapfoto gedaan maar al wel door zelfstudie of een cursus elders kennis van de camera, dan kun je natuurlijk ook meedoen. Aanmelden kan hier: gevorderdencursus.

Workshops:
Alle workshops Lightpainting die we dit voorjaar gaven, zaten vol. Dus hebben we ook alvast workshops lightpainting gepland voor na de zomer. Pak je kans!

Wil je leren hoe je lightpainting combineert met portret- en flitsfotografie, dan kan dat ook. Deze workshop Flash & lightart wordt tweemaal gegeven. De workshop van 25 mei kent een behoorlijke wachtlijst, maar op 21 september is nog plaats. Tijdens deze workshop behandelen we natuurlijk lightpainting, maar je leert ook hoe je flitser werkt. Op een speelse manier. Je hoeft niet zelf een flitser te hebben, je kunt er een van mij lenen. Er is een model aanwezig tijdens deze dag.

PS: als je je inschrijft voor deze workshop, koop dan niet mijn boek! Het boek en de Stapfoto lightstick zijn namelijk bij de workshop Flash & lightart inbegrepen.

Voor degenen die geen workshop willen volgen maar wel het boek over lightpainten willen hebben, dat kan. Je kunt het boek via de website aanschaffen Boek lightpainting. Inmiddels zijn we gestart met de verkoop van de tweede druk, dus wees er snel bij. Er komt geen derde druk....

Wil je nog meer creativiteit dan alleen lightpainten? Dan is de workshop Creatieve technieken iets voor jou! Behalve met lightpainten, gaan we die dag aan de slag met bokeh, meervoudige belichting, stroboscopisch flitsen, witbalansinversie, high key en nog veel meer. Deze workshop is op 7 september en duurt tot 20.00 uur 's avonds. Een lange dag dus!

Genoeg te leren en te doen dus en voor ieder wat wils!

Veel fotoplezier!

Liesbeth van Asselt



www.stapfoto.nl

info@stapfoto.nl

06-1316 2430
Stapfoto, Dellenparkweg 6 , 8161 AP Epe, Nederland



Email Marketing door ActiveCampaign