Share

Hallo abonnee,



Een korte nieuwsbrief dit keer. Het is tenslotte nog vakantietijd voor de meesten van jullie! En dus ben je aan de wandel, lig je op het strand, loop je in de dierentuin, ben je je huis aan het verbouwen, of vermaak je je met andere dingen. Je mail lees je maar sporadisch. Toch?  

Hoeveel foto's heeft mijn camera gemaakt?
Stel nu dat je op een mooie avond voor je vakantiehuisje zit te genieten. En je bedenkt dat je camera eigenlijk niet meer aan je wensen voldoet, dat je tegen beperkingen aan loopt. Dat je hem dus in wilt ruilen.

Bij het inruilen van je camera komt dan steevast de vraag: "Hoeveel kliks staan er op? " Tja, waar vind je dat? Het fotonummer zegt niets, want de camera begint na 9999 opnieuw te nummeren.

Gelukkig is er een website die behulpzaam is: https://www.camerashuttercount.com. Het enige wat je hoeft te doen is daar je laatste foto uploaden. Het programma gaat vervolgens voor je aan de slag (dat duurt even....) en toont je het aantal kliks. Een kind kan de was doen!

Helaas werkt het niet voor alle camera's, maar de meeste merken worden wel ondersteund.

Boost je fotografie!
En stel nu dat je tijdens je vakantie ook bedacht hebt dat je kennis niet meer up to date is. Of dat je verdieping van je kennis wilt omdat je bijvoorbeeld tegen scherpstelproblemen aan loopt. Of dat je dat lastige Sony menu toch niet zo goed in de vingers bleek te hebben. Dan is er de gevorderdencursus voor je.  Deze start begin november en duurt 7 maandagavonden. Voor de kerst ben je dus klaar ;-). Wat gaan we doen tijdens deze cursus?

Na een herhaling van de basis, behandelen we vier onderwerpen die de kapstok vormen voor de rest: portretfotografie, landschaps- en architectuurfotografie en macrofotografie. Bij portretfotografie gaat het er natuurlijk om hoe je iemand mooi op de foto zet. Dat heeft alles te maken met de positie van het licht ten opzichte van de te fotograferen persoon. En met contact maken! Ook de werking van flitsers bespreken en oefenen we. En hoe zit het eigenlijk met de AVG?

Bij landschaps- en architectuurfotografie hebben we het over camera-instellingen, maar vooral ook over compositie. En bij macrofotografie loop je tegen dingen aan als de beperkte scherpte die je bij die tak van sport hebt. Hoe ga je daar mee om? Hoe gebruik je dit nadeel in je voordeel door een mooie bokeh te creëren? Kortom een super leerzame cursus met 50% theorie en 50% praktijk. Hier vind je alle informatie:  Cursus gevorderden

Zoomen met je flitser
Alvast een tipje van de sluier over de portretfotografie in de gevorderdencursus. We gaan het o.a. hebben over zoomen met een flitser.

De zoomfunctie op de flitser werkt in theorie hetzelfde als de zoomfunctie op een objectief. Neem bijvoorbeeld een 18-200 lens. Bij 18mm krijg je veel in beeld, je ziet het gefotografeerde onderwerp in zijn omgeving. Bij 200mm krijg je veel minder in beeld en zie je alleen het onderwerp of een deel daarvan. Zo werkt het ook bij de flitser. Neem een 24-105 flitser. Bij 24mm wordt een groot gebied verlicht. Bij 105mm wordt een kleiner gebied verlicht.

Je kunt je voorstellen dat als de flitser een breed gebied moet verlichten, de afstand die de flitser kan halen dan minder is. Hij kan z’n energie maar in een ding stoppen, of breed of ver flitsen…..

Bij onderstaande foto stond de flitser op 200 mm omdat het flitslicht de lampjes aan de onderkant niet mocht raken. Gebeurt dat wel dan worden die lampjes puntjes in plaats van streepjes en dat was niet de bedoeling. Ook deze foto gaan we maken tijdens de cursus, dus je gaat het verschil zelf ervaren.


Hou jij ook van spelenderwijs leren?
Ik wel! Ik vind het leuk om lekker met fotografie bezig te zijn en al doende dingen te leren. Een van de meest speelse workshops die ik geef, is de workshop lightpainting! Niet voor niets was ik de eerste in Nederland die hier workshops over ging geven en er een boek over schreef. Pionieren  met lightpainten is super leuk om te doen en ongemerkt leer je er ook nog veel van ;-).

Vanwege de enorme belangstelling heb ik twee dagen geleden nog een extra workshop lightpainten ingepland op 25 september. Aan het strand van het Veluwemeer dit keer. Maximaal aantal deelnemers is negen, omdat we in drie groepjes van drie werken. Aanmelden voor deze creativiteitsboost kan via Lightpainten op het strand.

Ook voor de workshop flash & lightart is i.v.m. de wachtlijst nog een extra datum ingepland op 16 november. Dat is echt je laatste kans voor dit jaar. Er komen geen extra workshops meer bij. Wil je dus behalve lightpainten ook leren hoe je dit kunt combineren met flitsen? En het werken met een flitser op een Jip en Janneke manier uitgelegd krijgen? Niet recht toe recht aan flitsen, maar je flitser creatief gebruiken? Dan heb je dus nu nog de kans om je op te geven: Flitsen combineren met lightpainten.

Let er op dat dit een lange workshopdag is! We beginnen om 10.00 uur en de dag duurt tot 18.00 uur, met uitloop naar 19.00 uur. Je krijgt na afloop het boek Flash & Lightart mee naar huis. En om gelijk met het geleerde aan de slag te kunnen, krijg je ook de Stapfoto lightpaintstick mee!

Met je flitser krijg je ook meer flare.... Hoe? Dat lees je hieronder ;-).

Fotograferen met flare
Als de zon op je vakantieadres hoog aan de hemel staat, ga je er waarschijnlijk van uit dat je op dat moment geen mooie foto's kunt maken. Iets met gouden uurtje, harde schaduwen en zo..... En daar heb je natuurlijk gelijk in. Maar je kunt die zon ook creatief gebruiken! Namelijk door er "flare" mee in je foto te creëren. Flare wordt veroorzaakt door interne reflecties in je objectief en dat geeft bollen en/of een waas over je foto.

Om flare in je foto te krijgen moet je de zonnekap verwijderen en liefst een extra fliter, zoals bijvoorbeeld een UV-filter, voor je objectief schroeven. Het verwijderen van de zonnekap zorgt ervoor dat de zon in je objectief terecht kan komen. Het filter veroorzaakt extra reflecties.

Zorg ervoor dat het uiterste puntje van de zon net in de bovenhoek van je  zoeker of lcd-scherm te zien is. Vaak is dat al voldoende voor een mooie flare. Experimenteer er maar eens mee. Flare is natuurlijk niet alleen te gebruiken bij portretfotografie, maar ook bij natuur-, architectuur-, macro- en bruidsfotografie bijvoorbeeld.

En ja, sommingen vinden die flare maar niks, maar smaken verschillen nu eenmaal....   

Stel nu dat het een regenachtige dag is en je wilt een gezinslid fotograferen met flare. Waarom dan niet je flitser inzetten als zonnetje? Onderstaande foto is daar een voorbeeld van.

Heb je geen flitser, dan kun je natuurlijk ook een sterke bureaulamp of iets dergelijks gebruiken. We hadden het al over spelenderwijs leren en pionieren toch? Probeer maar eens!

Fijnespeelse vakantie nog voor degenen die nog niet aan het werk of naar school zijn!

Veel fotoplezier!

Liesbeth van Asselt



www.stapfoto.nl

info@stapfoto.nl

06-1316 2430
Stapfoto, Dellenparkweg 6 , 8161 AP Epe, Nederland



Email Marketing door ActiveCampaign