Share

Hallo abonnee,



Anders dan anders duo-portret
Je hebt ze vast wel eens gezien, deze dubbelportretten. Hoe je zo'n portret maakt, leg ik je uit in deze nieuwsbrief.

Maar eerst iets anders!

Tenzij je niet op Facebook of LinkedIn zit, kan het bijna niet anders of je bent tegen gekomen dat de derde gewijzigde en sterk uitgebreide druk van mijn boek Flash & Lightart uitgekomen is.

Ook bij DeGreef & Partner viel dit op. Zij kennen mijn werk en omdat ze als importeur van Hahnel flitsers weten dat ik met dit merk flitsers werk, vroegen ze me om presentaties over Flash & Lightart te geven op de Fotofair 2020. Met Hahnel flitsers natuurlijk ;-). Mocht je daar bij willen zijn, dan kun je je vanaf 29 november inschrijven via de website van de Fotofair.  

25% Korting Fotofair
Ook de Fotofair doet mee aan Black Friday ;-). Ze geven 25% korting van Black Friday 29 november tot en met Cyber Monday 2 december 2019. Gebruik bij het afrekenen tijdens die dagen de volgende kortingscode: startfotofair

Wil je niet tot 2020 wachten voordat je aan de slag kunt met lightpainting, dan kun je al volop exprimenteren via de stap voor stap uitleg in het boek Flash & Lightart. Het boek is te bestellen via mijn website Stapfoto boek Lightpainting

Workshops op verrassende locaties
En natuurlijk zijn er al weer nieuwe lightpainting workshops voor 2020 gepland. De uitgebreide workshop Flash & Lightart vindt plaats op 16 mei. Daar kun je je nog voor inschrijven: Mijn plaats voor workshop Flash & Lightart veiligstellen. Weet je gelijk wat je voor kerst kunt vragen ;-).

Ook zijn er al vier workshops Lightart (lightpainten zonder gebruik van de flitser) gepland voor 2020 op soms verrassende locaties zoals het strand van Urk en waarschijnlijk ook in de torenkamer van de Lebuinuskerk in Deventer. Die is normaal niet toegankelijk, maar voor ons wordt dan een uitzondering gemaakt. Aanmelden kan via ik wil ook leren lightpainten

Okee, dat duoportret dan
Bijna niemand gelooft dat deze foto in-camera gemaakt is, dat er geen Photoshop aan te pas gekomen is. En toch is dat zo. En nog mooier: jij kunt het straks ook! Ik heb hier gewerkt met flitsers, maar het kan natuurlijk ook met ledlampjes zoals de LumeCube, dat maakt niet uit. Lees dan overal waar "flitser" staat "lamp".

Er staan in dit geval vier flitsers op statiefjes. De eerste flitser is op het model gericht. De vloer wordt ingekleurd door een tweede flitser met een rood plastic filtertje ervoor. Die flitser staat achter het model, uit het zicht van de camera. De derde flitser staat naar het dak gericht om het plastic wat daar hangt wat kleur te geven. Op die flitser zit een oranje filtertje (een snoeppapiertje werkt ook). De laatste flitser is bedoeld voor het rimlichtje om de persoon in de voorgrond. Op die flitser zit een blauw filter.

De camera-instellingen waren f6,3, bulb (4 sec), iso 100. Voor de mensen die flitsers gebruiken: de camera (of zender) staat ingesteld op flitsen op het tweede gordijn.

Het maken van deze foto kost wel wat tijd. De achterste persoon moet namelijk precies in het silhouet van de voorste passen en dat gaat nogal eens mis.

In dit geval is de voorste persoon op een krukje gaan zitten met de flitser in haar hand. De flitskop heeft ze naar zich toe gericht. Controleer of de achterste persoon, vanuit het camerastandpunt gezien, helemaal binnen de omtrek van de voorste persoon valt. Pas als dat zo is druk jij de onspanknop van de camera in (die je bij bulb ingedrukt moet houden, tenzij je met een afstandsbediening werkt) en drukt de voorste persoon op de testknop van de flitser die ze in de hand heeft. Gebruikt ze een ledlampje dan zet ze die even aan en uit.

Daarna buigt de voorste persoon naar voren. Zij is dan dus niet meer in beeld. Als je met flitsers werkt, laat je nu de ontspanknop los. De flitsers die op het model en op de omgeving gericht staan, zullen dan af gaan (tweede gordijn). Werk je met ledlampen, dan schilder je zodra de voorste persoon voorovergebogen zit met licht over het model en de omgeving en laat je pas daarna de ontspanknop los.  

Met wat geluk heb je nu een geslaagde opname gemaakt. Maar het kan ook zijn dat er net een arm van de achterste persoon tegen het rimlichtje aan zit. Dat zie je niet als de voorste persoon rechtop zit. Dan begin je dus weer van voren af aan ;-).

We hebben ter illustratie even een heel kort filmpje gemaakt van deze oefensessie: www.stapfoto-academie.nl/lezers-lightpaintingrecepten.

Het filmpje staat op een pagina met filmpjes die bij het boek horen, dus de meeste zijn alleen toegankelijk met een wachtwoord. Maar dit filmpje is door iedereen te bekijken. Je vindt het onderaan de pagina, dus even doorscrollen naar beneden. Onderweg kom je vast ook andere leuke 'openbare' filmpjes tegen. Veel kijkplezier!

Veel fotoplezier!

Liesbeth van Asselt



www.stapfoto.nl

info@stapfoto.nl

06-1316 2430
Stapfoto, Dellenparkweg 6 , 8161 AP Epe, Nederland



Email Marketing door ActiveCampaign