Share
Voorvertoning

Hallo abonnee,


Net voor de sneeuwperiode maakte ik een foto die op de "over mij" - pagina van m'n klant moest komen. Een foto die iets over hem als persoon vertelt dus.

Nu houdt deze klant erg van wandelen in de natuur, dus we besloten dat het een wandelfoto moest worden.

We spraken een datum, tijd en locatie in het bos af. Op de bewuste ochtend was het helaas wat regenachtig. Het regende geen pijpenstelen, maar het was wat druilerig en somber. We besloten de shoot toch door te laten gaan. De nevel in het bos was namelijk erg mooi en een beetje zon kon ik vast wel maken met m'n flitsers.

Aan de slag dus. Eerst een mooi paadje vinden. Dat gaat gelukkig snel. Dan wat testfoto's maken. De foto's zien er op zich goed uit, maar wel heel erg saai..... Ondanks het flitsertje wat al op de wandelaar gericht staat.

Tijd om de andere flitsers uit de tas te halen. Die zetten we op een statiefje verstopt achter een boom. Om wat sfeer toe te voegen, zet ik een oranje kleurgel voor de flitsers. Wat een verschil!

Hoe kregen we dit voor elkaar? Het was erg donker in het bos en ik wilde een echt wandelende persoon op de foto, niet iemand die doet alsof. De sluitertijd moet dus redelijk kort zijn. Langer dan 1/80e lukte niet, bij 1/60e was er al  bewegingsonscherpte te zien.

Vaak kun je beweging wel 'bevriezen' met flitsers, maar dat werkt in dit geval niet omdat de flitsers veel licht moeten geven. En als flitsers veel licht geven, flitsen ze lang (de flitslamp brandt als hij veel licht geeft niet harder maar langer). Het onderwerp wordt dus lang verlicht, waardoor je de beweging gaat zien. We laten de sluitertijd daarom op 1/80e staan. We spreken af dat de wandelaar heel langzaam gaat wandelen ;-).

Met een diafragma van f4 kom ik met die sluitertijd uit op een iso van 1600. Dat is zelfs voor mijn Sony A9 fullframe camera wat aan de hoge kant, maar na het toepassen van ruisonderdrukking in Adobe Camera RAW kan het voor een website prima.

We gebruiken drie Godox AD200 flitsers. Die hebben een hogere lichtopbrengst dan reguliere reportageflitsers. De twee (voor de kijker) linker flitsers staan op volle sterkte en daar zit een full CTO filter op ( = een oranje filter). De flitser die de klant moet verlichten staat met een sterkte van 1/4 minder fel en hierop zit een veel minder sterk oranje filter (1/4) om te voorkomen dat ook de wandelaar helemaal oranje wordt.

De nevel helpt ons een handje door het oranje flitslicht te weerkaatsen, waardoor het zich overal door het bos verspreidt. Daar word ik dus heel blij van!


Uiteindelijk ziet de foto er op de website zo uit.
De gebruikte lichtopstelling:
Conclusie: gebruik flitsers of ledlampen niet alleen als je extra licht nodig hebt. Het zijn met een gekleurd filter er op echte sfeermakers!

De reden waarom ik buiten altijd flitsers gebruik in plaats van ledlampen, is de veel hogere lichtopbrengst. Ledlampen komen niet over het daglicht heen en hadden me in deze situatie dus niet uit de brand geholpen. Flitsers wel.

Helaas kan ik op dit moment geen workshops over deze materie geven, maar heb je vragen of wil je oefenen met je eigen of met mijn spullen, een priveles kan natuurlijk altijd op mijn mooie locatie in het bos in Epe!  Neem gerust contact op, dan kijken we wat de mogelijkheden zijn: priveles.

Hartelijke groet,

Liesbeth van Asselt



www.stapfoto.nl

info@stapfoto.nl

06-1316 2430
Stapfoto, Dellenparkweg 6 , 8161 AP Epe, Nederland



Email Marketing door ActiveCampaign