Share
Gobo's, wat zijn het en wat kun je er mee

Hallo abonnee,




Ik loop momenteel stage bij Liesbeth van Asselt van Stapfoto. Toen zij mij vroeg om een blog te schrijven over gobo’s, dacht ik: "waar heeft ze het over". Na haar uitleg begreep ik wat ze bedoelde, maar heb ik toch ook nog even op Wikipedia gekeken:

‘’
Een gobo is een metalen of glazen dia die wordt geprojecteerd in de ruimte. Gobo's worden gebruikt in de theater- en filmbelichting. Gobo's worden in de kast van een theaterschijnwerper geplaatst om de lichtbundel zodanig te vervormen (afsnijden) dat er een voorstelling geprojecteerd wordt’’

Wikipedia maakt van de term gobo een hele hoop abracadabra vind ik. Er eenmaal mee aan de slag geweest zijnde zou ik zeggen: "een gobo is een stuk glas, karton, kunststof, metaal, hout enz. dat het licht vervormt".

Denk hierbij bijvoorbeeld aan een aantal rechthoeken en driehoeken uitgesneden uit een stuk karton. Door achter dit stuk karton een lamp (of flitser) te zetten zul je dan rechthoeken en driehoeken op de achtergrond te zien krijgen.


Zelf gobo`s maken
Het maken van gobo`s is heel simpel. Je hebt er alleen een stuk karton (ik gebruikte de bodem van een pizzadoos), een stift, een stanleymes en een ondergrond waarop je kunt snijden voor nodig.


Begin met het tekenen van de vormen op het karton. Denk hierbij bijv. aan sterren, vierkanten, cirkels of driehoeken. Als je dit voor het eerst doet (zoals ik) zou ik beginnen met een makkelijke vorm. Ik begon dus met een vierkante vorm.


Als je de vormen op het karton getekend hebt, kun je ze uitsnijden. Hierna hoef je alleen nog maar een lamp (of flitser) achter het stuk karton te zetten en deze op de achtergrond van het portret te richten. Je foto is dan al een stuk minder saai!

Zorg ervoor dat je een lamp kiest niet heel heet wordt. Anders kan de gobo in de brand vliegen. Een metalen gobo kan kromtrekken door de hitte.

Je kunt naast de zelfgemaakte gobo`s ook alledaagse dingen voor de lamp zetten. Denk hierbij aan simpele dingen als een luxaflex, een plant of zelfs speelgoed.

Deze foto maakte Liesbeth tijdens een workshop die ze gaf, hier fungeert een plant als gobo.

Ik liep er tegenaan dat als ik het onderwerp (mijn zusje) te dicht bij de achtergrond zette, de lamp met de gobo die gericht is op de achtergrond, ook licht werpt op het onderwerp. Dan krijg je schaduwen in het gezicht. Op onderstaande foto is dit goed te zien, je ziet op de wang een schaduw van het haar. Dit wordt veroorzaakt door de lamp die achter haar staat, gericht op de achtergrond.
In onderstaande foto heb ik mijn zusje verder van de achtergrond laten zitten en de flitser (nog) meer naar de achtergrond gericht. Zodat de flitser niet meer op het onderwerp schijnt. Daarmee is het probleem van ongewenste schaduwen opgelost.
Het is ook mogelijk om de flitser met een gobo alleen op het onderwerp te richten. Door een lichtbalk op de ogen van je model te richten springen de ogen er echt uit.
Ik gebruikte hiervoor heel simpel een stoeltje wat bij Liesbeth in de studio staat.
Conclusie: ik ben heel blij dat Liesbeth me deze opdracht gegeven heeft. In plaats van saaie achtergronden maar gewoon te accepteren, kan ik nu op een heel simpele en goedkope manier de achtergrond veel levendiger maken!
Wil je ook leren hoe je meer creativiteit in je foto's te brengt?
Dan ben je natuurlijk altijd van harte welkom om een cursus of workshop bij Stapfoto te volgen. Beging volgend jaar staan er bijvoorbeeld weer workshops lightpainting op het programma. De ene keer gecombineerd met creatief flitsen (deze workshop geef ik samen met Arno de Bruijn), de andere keer alleen lightpainten. Aan jou de keus!

Flash & Lightart
Lightpainting

Het hele programma voor 2019 is inmiddels bekend, dat vind je hier: cursussen en workshops 2019

PS: hoe leuk is dat! Cursisten maakten tijdens het oefenen met lightpainten deze foto. Een van hen zette die op de gallery van Zoom. De foto viel op bij Zoom. Zo zelfs dat ze hem op de voorpagina plaatsten ;-).
Veel fotoplezier!

Liesbeth van Asselt



www.stapfoto.nl

info@stapfoto.nl

06-1316 2430
Stapfoto, Dellenparkweg 6 , 8161 AP Epe, Nederland



Email Marketing door ActiveCampaign