Share

Hallo abonnee,



Belofte maakt schuld
In de vorige nieuwsbrief vertelde ik iets over zoomen met je flitser. Veel mensen mailden me dat dit voor hen een eye-opener was. Dit keer dus zoals beloofd nog een keer iets over flitsfotografie: witbalansinversie.  

Hoe werkt dat?
Om een mooie blauwe omgeving/lucht te krijgen ga je naar de witbalansinstelling op je camera. Daar kies je voor het gloeilampicoontje. Of je kiest het icoontje waar de K op staat en stelt daar de kleurtemperatuur handmatig in op b.v. 2700 graden Kelvin (een gloeilamp heeft een kleurtemperatuur van ca. 2700K). Of voor een nog blauwere lucht op 2500K.

Hiermee vertel je de camera dat je in een gele omgeving bent. Op deze manier houd je de camera eigenlijk voor de gek. Je zegt dat je in een gele omgeving bent terwijl dat niet zo is. Wat de witbalans van je camera vervolgens doet is die gele kleur neutraal proberen te maken. Blauw toevoegen dus. Blauw ligt namelijk tegenover geel op de kleurencirkel en dat is hoe de witbalans werkt. Om de kleuren neutraal te krijgen wordt een snufje van de tegenoverliggende kleur toegevoegd. Zo krijg jij die mooie blauwe lucht.

Als er ook een mens op de foto staat, zou dit betekenen dat hij of zij ook blauw wordt. Om dat te voorkomen zet je een zogenaamd CTO-filter voor je flitser. CTO staat voor Color Temperature Orange. Deze CTO-filters zijn er in drie sterktes: full, 1/2 en 1/4. Het oranje/gele CTO-filter neutraliseert het blauw van alles wat door het flitslicht verlicht wordt . Alles binnen het bereik van de flitser wordt nu neutraal van kleur. De omgeving die niet door het flitslicht geraakt wordt, blijft blauw. Fotografeer je in RAW, dan kun je e.e.a. achteraf nog finetunen in de Raw-converter. 

Andersom kan natuurlijk ook. Door de witbalans op 10.000K te zetten krijg je een mooie oranje lucht. Zo kun je om twee uur ’s middags een zonsondergang creëren. Op de flitser plaats je dan een blauw filter om ervoor te zorgen dat het model niet oranje wordt.


Nieuw boek op komst!
Het boek "lightpainting" is al een tijdje uitverkocht. De afgelopen maanden is hard gewerkt aan een nieuw boek "Flash & Lightart". De titel verraadt al dat dit boek niet meer alleen over lightpainting gaat, maar dat er een deel over flitsen tijdens lightpainting aan toegevoegd is.

Als alles volgens planning verloopt, zijn de boeken op 14 november binnen. Net op tijd voor de cursisten van de workshop Flash & Lightart op 16 november, waar dit boek bij inbegrepen is als naslagwerk. Maar het is veel meer dan een naslagwerk! (Bijna) alle vormen van lightpainting worden beschreven in tekst en beeld en met linkjes naar video's ter verduidelijking (alleen toegankelijk met een wachtwoord wat in het boek staat). Het gebruik van je flitser tijdens lightpainting wordt in Jip en Janneke taal uitgelegd, zodat die flitser niet eng meer is.

Volg je die workshop niet, dan kun je het boek alvast reserveren via Boek Flash & Lightart reserveren. Zodra ze binnen zijn, krijg je dan bericht van me.

En baal je nu dat die workshop Flash & Lightart al vol zit? Geen nood, er is alvast een nieuwe gepland op 16 mei 2020,alle informatie vind je hier: Mijn plaats voor workshop Flash & Lightart veilig stellen. Weet je gelijk wat je voor Sinterklaas kunt vragen ;-). Als je mee wilt doen aan deze workshop, dan dus geen boek bestellen! Die krijg je namelijk mee na deze workshop. Dit is bij de prijs inbegrepen.

Plezier is de sleutel!
Flitsfotografie en lightpainting kunnen in het begin nogal frustrerend zijn. Te veel flitslicht, te weinig licht van de zaklamp, een bewogen model, een omgeving die je niet inspireert, je hebt de camera-instellingen of de manier van painten nog niet goed in je vingers, je vindt die flitser toch nog steeds een eng ding, etc., etc.

Als ik voor mezelf fotografeer is mijn doel meestal niet om direct 'het perfecte plaatje' te schieten, maar staan leren, plezier en genieten van de omgeving en de mensen om me heen voorop. Natuurlijk heb ik een lange termijn doel maar als het niet om 'fotografie in opdracht' gaat, maakt het op de korte termijn niet uit hoeveel foto's ik maak, hoeveel er mislukken of wat een ander er van vindt. En juist dan komen de meest creatieve ideeën opborrelen!

Afgelopen week had ik een shoot met een fantastisch model om foto's voor mijn boek te maken. Ontzettend aardig, no nonsense, meedenkend, geduldig, nou ja, alles wat je als fotograaf wenst. Juist in die sfeer kom je samen tot creatieve ideeën. Tot het maken van foto's die je nog nooit ergens gezien hebt. Zoals onderstaande gelightpainte jurk.

Ergens in mijn hoofd ging een laatje open waarin beelden zaten van aquarellen die ik eens gezien had. Met dames in prachtige jurken. Waarom nou net dat laatje open ging op dat moment weet ik niet, maar leuk was het wel! Ik ben ervan overtuigd dat ik deze foto niet gemaakt zou hebben als de sfeer niet zo goed was geweest, als we niet samen de tijd genomen hadden voor uitproberen en mislukkingen.

Kortom: stel jezelf een doel op de wat langere termijn en geniet van het proces van fotograferen, dan komt die mooie foto vanzelf wel. Zeker als je focust op één project per jaar. Je wordt dan steeds beter in die tak van fotografie, waardoor je meer zelfvertrouwen krijgt en nog meer van het proces kunt genieten. Zo is de cirkel weer rond ;-).   

En heb je een steuntje in de rug nodig, dan zie ik je graag tijdens een van mijn workshops over lightpainting in het voorjaar: Workshop lightpainting. Of bij een van de andere cursussen en workshops natuurlijk! Er is genoeg te doen. Beginners, gevorderden, vakgroep, plons & rook, creatieve technieken en privelessen natuurlijk. Alle mogelijkheden vind je bij Fotografieles Stapfoto

Zeker de vakgroep mag wel even in het zonnetje gezet worden. Deze groep bestaat uit gevorderde cursisten die meer willen. Die willen groeien in hun fotografie. Gecoacht willen worden naar een eigen stijl. En dat samen met andere gelijkgestemden willen doen. Het is een groep waar ik ook zelf erg van geniet door de goede sfeer die er heerst en door het langdurig met elkaar optrekken.

Wil je daar in 2020 deel van uitmaken, geef dat dan snel door, er komen in januari twee plekjes vrij. Pas in december is het definitieve programma van de vakgroep bekend, omdat dit samen met de deelnemers samengesteld wordt. De invulling van het programma staat dus nog niet op de website. Bel me gerust even als je meer informatie wilt.


Fijne speelse herfstvakantie!

Veel fotoplezier!

Liesbeth van Asselt



www.stapfoto.nl

info@stapfoto.nl

06-1316 2430
Stapfoto, Dellenparkweg 6 , 8161 AP Epe, Nederland



Email Marketing door ActiveCampaign