Share
Voorvertoning

Hallo abonnee,


Sfeer in je foto's brengen
Hoe krijg je sfeer in je foto's? Meestal door te spelen licht. En nee, dan heb ik het dit keer niet over lightpainten..... Waar ik het wel over heb is lichtkleur, lichtrichting, lichtsterkte en -contrast. We lopen ze allemaal even bij langs.

Lichtkleur
Niet voor niets gaan veel landschapsfotografen liefst in het vroege ochtendlicht of in het late avondlicht aan de slag. Tijdens het zogenaamde "gouden uur", waarin het licht zacht en warm van kleur is. Dit mooie licht vind je tussen een half uur vóór zonsopkomst tot een half uur erna. En 's avonds een half uur vóór zonsondergang tot een half uur erna.

Vergeet niet dat we 's ochtends voor het gouden uur en 's avonds na het gouden uur het blauwe uurtje hebben! De lucht kleurt dan kobaltblauw. Vaak met het blote oog nauwelijks te zien, maar de camera legt het feilloos vast.
    


Lichtrichting
Licht kan grofweg uit drie verschillende richtingen komen. Van achter, van voor en van opzij.

Als ik vroeger als kind de camera van mijn vader pakte, werd steevast gezegd: "denk erom, zon in de rug!". Ik moest dus met de zon mee fotograferen. Het effect was een egaal belichte foto, waarop geen schaduwen zichtbaar waren. Dat kan heel mooi en sfeervol zijn, maar in sommige situaties is het ook wel wat saai.

Licht wat van voren kwam, werd als "fout" gezien toen. Maar oh, wat kun je mooie foto's maken met tegenlicht! Denk maar eens aan een lichtrandje om iemand heen. Of aan tegenlicht waarbij het licht een beetje in je lens schijnt, waardoor de zogenaamde "flare" ontstaat. En wil je een silhouet op de foto? Dan zul toch echt tegenlicht moeten gebruiken!

Behalve licht wat van achteren en licht wat van voren komt, is er natuurlijk ook nog zijlicht. Licht van opzij zorgt voor schaduwen en daardoor voor vorm en diepte.

Lichtsterkte
Een lamp zet je harder en zachter met een dimmer en ook een flitser kun je meer of minder licht laten geven. En natuurlijk verschilt ook de intensiteit van de zon in de loop van de dag. Tussen en net na de middag is de intensiteit van het zonlicht het hoogst.

Contrast

Als je ervoor kiest om tussen de middag in de volle zon te fotogaferen, dan heb je te maken met veel contrast. Dat wil zeggen met een groot verschil tussen de donkere en de lichte delen op je foto.

En ook al zegt bijna iedereen dat je tussen de middag niet kunt fotograferen, doe het vooral! Het harde middaglicht is geweldig om je foto de nodige  dramatiek mee te geven.   

Veel schilders gebruiken deze techniek van het werken met veel contrast en schaduwen. Zoek maar eens op "Claire obscure" de naam die deze techniek in de schilderkunst kreeg.

Hard en zacht licht
Eigenlijk moeten we dit harde en zachte schaduwranden noemen. Want dat is waar het hier om gaat. Bij onderstaande portretfoto zie je een harde lijn tussen licht en donker over de neus lopen. Dit noemen we "hard licht". Bij zacht licht is die lijn veel diffuser. Zacht licht kan dus net zo contrastrijk zijn als hard licht, alleen het verloop van licht naar donker gaat geleidelijker.

Hard licht krijg je door een kleine lichtbron te gebruiken en/of de lichtbron ver van het onderwerp te zetten. En je raadt het al: zacht licht ontstaat als je een grote lichtbron (een softbox bijvoorbeeld) dichtbij het onderwerp zet. Zodat het licht om het onderwerp heen kan vallen.
Vakgroep
Wil je meer leren over licht en over allerhande fotografie-onderwerpen, dan is de vakgroep misschien iets voor jou. De vakgroep is bedoeld voor gevorderde fotografen die meer uit hun fotografie willen halen. En bereid zijn daar tijd in te steken.

Het programma voor volgend jaar is inmiddels klaar en staat op de website. Laat daar nu ook het onderwerp "blacklight" op staan! We gaan dan dus creatief aan de slag met UV-licht.

Maar ook compositie, portretfotografie, natuurfotografie, high speed, avondfotografie, fotobewerking en druppelfotografie komen aan de orde. Voor ieder wat wils dus!

Stuur me svp een mail als reply op deze nieuwsbrief of bel me even als je interesse hebt. Dan kijken we samen of de vakgroep bij je past.

Lightpainting nature
Veel cursussen en workshops heb ik nog niet gepland voor volgend jaar ivm de onzekere tijden. Maar één workshop staat inmiddels wel op de agenda: lightpainting nature. We gaan lekker het bos in om te spelen met lampjes. Alle soorten licht komen aan bod: zaklampen, led, flitslicht en wie weet nog iets anders.....

De workshop staat gepland voor 17 april. We beginnen voor zonsondergang om de juiste compositie nog te kunnen vinden bij daglicht. Daarna gaan we verschillende onderwerpen beschilderen met licht. Dat doen we ook tijdens het zo fotogenieke “blauwe uurtje”.

Als het wat donkerder wordt, gaan we experimenteren met de verschillende lichtbronnen. En aan het eind van de avond (mits heldere hemel) combineren we lightpainting met sterrenfotografie. Kortom een vol programma met veel inspiratie en plezier!
Meer informatie en inschrijven: lightpainting nature  

Ik hoop jullie snel in goede gezondheid weer te zien tijdens een activiteit van Stapfoto. Tot die tijd: pas goed op jezelf en je naasten!
Hartelijke groet,

Liesbeth van Asselt



www.stapfoto.nl

info@stapfoto.nl

06-1316 2430
Stapfoto, Dellenparkweg 6 , 8161 AP Epe, Nederland



Email Marketing door ActiveCampaign