Share
Voorvertoning

Hallo abonnee,

Heb jij genoeg flare?

Zoals jullie vast wel weten houd ik van anders-dan-anders foto's. Een-pot-nat foto's zijn er al genoeg toch?

En dus voeg ik bijvoorbeeld aan foto's die zich daarvoor lenen graag een beetje flare toe. Hoe? Dat kan op verschillende manieren.

Flare toevoegen door rook

Rook is misschien wel de makkelijkste manier om flare toe te voegen aan je foto's. Op onderstaande foto zie je aan beide kanten achter 'het model' een lamp staan die in de lens schijnt. Voor 'het model' staat een flitser met een doek er overheen om het flitslicht wat te verzachten. Ik had even geen zin om er een stripbox op te zetten en dit werkt ook ;-).

Op de camera zie je de uiteindelijke foto nadat we een pufje rook met de rookmachine gaven tussen de lampen en het model (en een heel klein beetje voor het model). Zo krijg je dus een foto met flare. Dat is toch veel leuker dan een saaie zwarte of witte achtergrond?

Diffuusfliter

Diffuusfilters die je op je lens schroeft zijn ook een mogelijkheid om flare aan een foto toe te voegen. Ze zijn er van verschillende merken en worden ook wel black mist filters genoemd. En zijn eenvoudig zelf te maken ;-).

Alles wat je nodig hebt om zelf een diffuusfilter te maken is een oud en/of goedkoop UV-filter. Wat natuurlijk wel dezelfde diameter moet hebben als jouw objectief. En.... haarlak!

Houd het UV-filter op een armlengte afstand en spuit er laagje voor laagje haarlak op door, terwijl je spuit, snel met het busje haarlak langs het UV-filter te bewegen (op die armlengte afstand dus). Het is essentieel dat er een heel fijne mist op het filter komt, geen druppeltjes.

Probeer dan uit of er voldoende flare op je foto komt door de lampen (of de zon) in de lens te laten schijnen, zie weer bovenstaande foto. Haal hiervoor de zonnekap van je lens, zodat het licht goed in de lens kan schijnen. Heb je niet voldoende flare, spuit dan een paar extra laagjes haarlak op het filter. Eventueel kun je zelfs twee met haarlak bespoten UV-filters op je lens zetten.

Let er op dat je de filters na afloop goed beschermd opruimt, zodat de haarlak er niet af gaat of uitsmeert.

Condens
Een heel oude truc om flare te krijgen, is op je lens te ademen, zodat die beslaat. Probleem daarmee is wel dat het heel ongecontroleerd is. Eerst heb je teveel, dan trekt het ongelijkmatig weg en vervolgens heb je niets meer....

Welke methode je ook gebruikt, het is leuk om er eens mee aan de slag te gaan!

Natuurlijk doen we dit ook tijdens de twee vernieuwde workshops Projectiefotografie op 19 november en Geef kleur aan je foto's op 26 november. Waar we nog veel meer leuke en verrassende dingen gaan doen! Zoals het werken met kleur (inclusief uitleg waarom bepaalde kleuren wel, en andere kleuren niet werken), het projecteren van figuren, lightpainten, gebruik van materialen als Mylar en cinefoil, het combineren van flitslicht met ledlicht, ICM, etc., etc. Deze workshops geven je creativiteit een enorme boost! We werken in groepjes met maximaal 6 personen, vol = vol. Dus geef je snel op als je na de vakantie foto's wilt leren maken waarvan je niet wist dat je ze kon maken ;-).  

Wil je eerst even proeven of de workshops van Stapfoto iets voor je zijn? Dat kan tijdens de Fotofair op 2 en 3 juli waar ik een proeverij met verschillende creatieve fotografietechniek geef. Een leuk dagje uit met je fotovrienden!
Hartelijke groet,

Liesbeth van Asselt



www.stapfoto.nl

info@stapfoto.nl

06-1316 2430
Stapfoto, Dellenparkweg 6 , 8161 AP Epe, Nederland



Email Marketing door ActiveCampaign