Stapfoto
 
fotografieworkshop bij Stapfoto
Herfstfotografie
De herfst is met z'n mooie kleuren en licht het fotografieseizoen bij uitstek. En het is bijna zover.. Dus snel een paar tips met jullie delen!
Gebruik een polarisatiefilter
Een polarisatiefilter verwijdert reflecties. Opeens spiegelt het wateroppervlak niet meer. En kun je op de bodem van de beek kijken. Dat polarisatiefilter haalt dus ook reflecties van natte bladeren weg. Waardoor die mooie herfstkleuren veel intenser worden. Doen dus!
AdobeRGB
Fotografeer je in RAW en bewerk je je foto's, zet de kleurruimte van je camera dan op AdobeRGB. En stel ook je Raw-converter in op AdobeRGB. AdobeRGB heeft een groter bereik en legt daardoor de rode en gele herfstkleuren beter vast. 

Laat je de foto's afdrukken bij een afdrukcentrale die geen AdobeRGB aan kan (dat zijn de meeste...) of zet je de foto's online? Zet de foto dan na bewerking weer om in sRGB. In Photoshop kan dat bij Bewerken - omzetten in profiel. 

Laat je de kleuren in AdobeRGB staan, dan loop je het risico dat de kleuren er fletser uit gaan zien dan je ze tijdens de bewerking zag. 
Kies een laag standpunt
Ten eerste omdat je dan een rustige achtergrond krijgt. Maar ook omdat je zo bij paddenstoelen de lamellen ziet.
Gebruik je flitser
Wil je wat creatievere foto's maken? Neem dan je flitser mee! Daarmee maak je echt anders dan anders foto's. Geen idee hoe die flitser werkt? Volg dan de workshop flitsfotografie! Er zijn in oktober al twee workshops geweest, dus voor komende herfst lukt dat niet meer. Maar voor de volgende herfst is er nog tijd genoeg!
Gebruik eens groothoeklens
Als we aan paddensteoelen denken, denken we aan macrofotografie. Maar hoe leuk is het om te laten zien waar die paddenstoel groeit!

Deze foto maakte ik een aantal jaren geleden op het Hulshorsterzand. Een jaar daarvoor waren er werkzaamheden op de zandverstuiving, waardoor er plaggen heide onder het zand verdwenen. Een goede voedingsbodem voor deze fopzwammen. Helaas, een jaar later kwamen ze niet meer terug. 
Winnaars van de gratis workshops
In de vorige nieuwsbrief vertelde ik dat Stapfoto volgend jaar 20 jaar bestaat. Om dat te vieren maakten jullie kans op gratis workshops in dat jubileumjaar. De winnaars hebben al persoonlijk bericht gehad, maar hierbij de uitslag:

De workshop creatieve technieken is gewonnen door Hanneke Klijnstra.

De workshop Long exposure is gewonnen door Meriam Jansen. 

En de workshop Portretfotografie is gewonnen door Elly Reinink. 

Alle prijswinnaars van harte gefeliciteerd!

Heb je niet gewonnen maar wil je wel een van deze of een andere workshop volgen? Alle workshops voor 2024 staan inmiddels online op de website
Terug van weg geweest
Tijdens de coronaperiode stopte ik met het geven van beginnerscursussen. Het helpen met de instellingen op de camera kan onmogelijk op 1,5 meter afstand... 

Omdat er heel veel vraag is naar deze cursussen, staan ze in 2024 weer op het programma!

Op 13 januari is de eendaagse beginners basis cursus. En op 3 februari de eendaagse beginners vervolg cursus. Op veler verzoek tweemaal een stoomcursus van 1 dag, zodat je niet een aantal avonden of zaterdagen achter elkaar kwijt bent.

Omdat het daarmee wel intensieve dagen worden, zitten er drie weken tussen beide dagen waarin je thuis kunt oefenen.

De dagen zijn natuurlijk ook los van elkaar te volgen. Dus ken je de belichtingsdriehoek al, maar ben je minder thuis in compositie, flitsen en bijvoorbeeld het histogram, dan kun je gelijk bij de vervolgcursus instromen.

Nog verder gevorderd? Dan volg je natuurlijk de gevorderdencursus.  
 
Wil je nog een stapje verder?
Ben je al wat verder op de weg van fotografie gevorderd? En wil je meer dan het volgen van alleen losse workshops? Meer de diepte in, meer inspiratie, meer persoonlijke coaching, meer je eigen stijl ontwikkelen?

Samen met een ontzettend leuke groep mensen? Die regelmatig ook buiten de vakgroepbijeenkomsten in kleine groepjes op pad gaan? Dan is de Stapfoto Vakgroep iets voor jou! 

Iedereen schrijft zich voor tenminste een jaar in. Elk jaar heeft een hoofdthema. In 2024 is dat "licht". Dat wil zeggen dat we spelen met de kleur van het licht (filmische beelden maken), met low-key en high key foto's, hard en zacht licht, tegenlicht, het licht van de oude meesters, etc., etc. Kijk hier voor het programma

De inschrijving voor de vakgroep 2024 staat inmiddels weer open! Er zijn nog twee plekjes vrij. Wil je eerst overleggen of dit iets voor je is, neem dan even contact met me op via de mail. Bellen mag natuurlijk ook. 
Trash the dress workshop fotografie
Een fotogenieke herfst gewenst allemaal!