Share

Hallo Sam,

Colorgrading, wat is dat? En wat kun je er mee?

In de vorige nieuwsbrief vertelde ik jullie iets over kleur harmonieën, welke kleuren passen bij elkaar? Wat vinden mensen (in Nederland) prettig om naar te kijken?  

Hier kun je tijdens het maken van de foto al rekening mee houden. Welke kleur bloemen zet je in een bloemenveld samen op de foto, en welke kleur laat je juist buiten het beeld vallen? Welke kleding laat je iemand dragen die bij jou komt voor een portretfoto? Welke kleur achtergrond gebruik je voor stillevens of portretten? Etc., etc.

Maar soms wil je in de nabewerking de kleuren nog net even iets aanpassen om extra sfeer toe te voegen. Of om een bepaalde emotie over te brengen. Je wilt bijvoorbeeld een warm gevoel overbrengen. Of een eng gevoel met Halloween. Dat valt onder de noemer colorgrading.  

Colorgrading wordt behalve in de fotografie, ook veel in de filmindustrie gebruikt. Kijk maar eens naar de films (en posters) van Harry Potter bijvoorbeeld. Daarom spreken we in de fotografie bij colorgrading vaak van "het creëren van een filmisch effect".

Daarmee gaat colorgrading verder dan kleurcorrectie. Een voorbeeld: door een portretfoto te maken onder een beukenboom waar zonlicht door de bladeren schijnt, zal het portret een groenzweem krijgen. Het corrigeren van dit groenzweem in de nabewerking valt onder kleurcorrectie, niet onder colorgrading.

Hieronder vind je een korte video met een uitleg over hoe colorgrading werkt in Lightroom of Adobe Camera Raw. Ik bespreek hier alleen het werken met kleurverlopen/splittoning, niet de colorgrading die je bijvoorbeeld met curves kunt bewerkstelligen.

Het gebruik van kleur komt eigenlijk in al mijn workshops wel terug. Fotografie is letterlijk "schrijven met licht". En licht bestaat nu eenmaal uit verschillende kleuren. Voor ons als fotografen uit de drie primaire kleuren Rood, Groen en Blauw en de secundaire kleuren Cyaan, Magenta en Geel. Het bewust toepassen van (gekleurd) licht is de basis van fotografie.

In de Vakgroep gaan we een stukje verder. Daar gaan we in 2023 het hele jaar bezig met het toepassen van kleurenleer in de praktijk. Na een theorie-bijeenkomst in januari en het ter beschikking stellen van video's over hoe je colorgrading toepast in Lightroom en Adobe Camera Raw, gaan we vooral praktisch aan de slag. We passen kleurenleer toe op portretfotografie, flat lays, avondfotografie etc.

Dus als dit een onderwerp is wat je aanspreekt en waar je meer over wilt weten, meld je dan nu aan voor de vakgroep om het laatste vrije plekje in te vullen. Om te overleggen of de vakgroep bij je past, mag je me altijd een mail sturen: info@stapfoto.nl.  


Wil je in januari creatief aan de slag met het maken van schilderachtige foto's van bloemen en voorwerpen, en is de vakgroep je net een stap te ver, dan kun je op 14 januari de workshop paintsplash volgen.

Je leert hoe je creatieve foto's maakt door te werken met verf en ecoline. En natuurlijk houden we ook dan rekening met de kleur harmonieën zoals ik die in de vorige nieuwsbrief besproken heb.

Na deze workshop kun je ook thuis simpel en goedkoop aan de slag met het maken van deze prachtige foto's. Kunst die zo aan de muur kan....

Ook een super leuk cadeau voor Sinterklaas of kerst!
Het is nu bijna zover, dus wens ik jullie alvast een heel fijne en gezellige Sinterklaas toe!
Hartelijke groet,

Liesbeth van Asselt



www.stapfoto.nl

info@stapfoto.nl

06-1316 2430
Stapfoto, Dellenparkweg 6 , 8161 AP Epe, Nederland



Email Marketing door ActiveCampaign