• DuPho: Dutch Photographers
  • NPS: Nikon Professional Services
  • OOA: Orde van Organisatiekundigen en -adviseurs
Fotografietips Stapfoto

Tips via de Stapfoto nieuwsbrief

Een aantal keren per jaar brengt Stapfoto een nieuwsbrief uit met tips en trucs over fotografie en webmarketing. En met nieuws over leuke fotografie workshops.

Wil je niet langer deze tips over fotografie missen, vul dan hiernaast je gegevens in!

In deze nieuwsbrief aandacht voor de vier meest gemaakte fouten bij portretfotografie.

Iso, het lijkt zo simpel.....

Een aantal weken geleden mocht ik weer een landelijke fotowedstrijd jureren. Hoe scoort de foto bijvoorbeeld op compositie, originaliteit, moment, licht, kleur, emotie, gebruik van hulpmiddelen, focus op onderwerp, verhaal/concept, nabewerking EN op techniek...

Onder techniek valt dan bijvoorbeeld scherpte en iso/ruis. Bij veel foto's bleek de iso-instelling toch een groter probleem dan nodig geweest was. Door het instellen van een (te) hoge iso was ruis ontstaan en was het dynamisch bereik te laag geworden. En dat kost punten....

Vandaar een wat technisch blog dit keer over iso en ruis!

De herfst is met z'n mooie kleuren en licht het fotografieseizoen bij uitstek. En het is bijna zover.. Dus snel een paar tips met jullie delen!

Een nieuwsbrief met een prikkelende titel... Waarom denk ik dat begrijpen hoe dingen werken in de fotografie, zal leiden tot meer creatieve foto's? Je leest het in deze nieuwsbrief!

Fotograferen met rook geeft je foto's iets extra's. Je kunt het toepassen bij allerlei vormen van fotografie. Bij portretfoto's, bij productfoto's, of om het in het bos mistig te laten lijken bijvoorbeeld.

Dit keer zoomen we in op licht. Om precies te zijn: op het verschil tussen hard en zacht licht. Beide soorten licht kun je maken met iedere denkbare lichtbron, of het nu zonlicht, een ledlamp of een flitser is. Maar hoe doe je dat?

Een van de meest gestelde vragen tijdens de workshops waarbij we werken met bewegende onderwerpen is: "Hoe moet ik scherpstellen?".

Het vernieuwen van de workshop sportfotografie is een mooie aanleiding om hier eens wat tips over te delen in de nieuwsbrief.

In de workshop sportfotografie leer je hoe met behulp van flitser onderscheidende sportfoto's kunt maken.

Wat vinden mensen (in Nederland) prettig om naar te kijken?

Hier kun je tijdens het maken van de foto al rekening mee houden. Welke kleur bloemen zet je in een bloemenveld samen op de foto, en welke kleur laat je juist buiten het beeld vallen? Welke kleding laat je iemand dragen die bij jou komt voor een portretfoto? Welke kleur achtergrond gebruik je voor stillevens of portretten? Etc., etc.

Zoals je inmiddels wel weet, houd ik er erg van om met simpele middelen leuke, mooie of verrassende resultaten te bereiken. Dus maakte ik ter ere van ons jaarlijkse fotoweekend voor mijn vakgroep deelnemers een fisheye lens.

Kleuren (of het gebrek daaraan) zijn alles bepalend voor de sfeer en uitstraling van je foto. In deze nieuwsbrief daarom iets over kleurharmonieën. Welke kleuren werken harmonieus samen en welke niet?

Normaal gesproken gebruik je een V-flat in de fotografie als reflectiescherm of als vlag, meestal in de studio. Maar je kunt het hulpmiddel ook creatief inzetten. Lees verder in de nieuwsbrief.

Waar liepen fotografen tijdens de Stapfoto workshops op de Fotofair tegenaan?

In de lunchpauze evalueerden we de meest gestelde vragen. Hieronder een antwoord op die vragen. Doe er je voordeel mee!

Al jarenlang ben ik groot fan van flitslicht als lichtbron. Je kunt dingen mooi uitlichten, beweging bevriezen en/of er creatief helemaal mee uit je dak gaan. Maar de ontwikkelingen staan niet stil. Ledlampen worden steeds beter en de lichtopbrengst wordt steeds hoger. Tijd om ze eens aan de tand te voelen dus.

Spoiler: ik ben razend enthousiast!

Zoals jullie vast wel weten houd ik van anders-dan-anders foto's. Een-pot-nat foto's zijn er al genoeg toch?

En dus voeg ik bijvoorbeeld aan foto's die zich daarvoor lenen graag een beetje flare toe. Hoe? Dat kan op verschillende manieren.

Het begon al toen ik als kind met de camera van mijn vader foto's begon te maken. Iedereen wilde me helpen en gaf goedbedoelde, maar naar later bleek niet altijd even goede, adviezen. De slechtste adviezen die ik zelf of via cursisten hoorde, vind je in deze nieuwsbrief.

Het is een van de meest gestelde vragen voorafgaand aan een fotoshoot.

Belangrijkste advies wat ik kan geven is dat je je fijn moet voelen in de kleding die je draagt. Alleen dan sta je ontspannen op de foto.

Lees voor meer kledingadvies de nieuwsbrief.

Wat is een Picasso selfie en hoe maak je die?

In de nieuwsbrief vind je een link naar het YouTube filmpje met de instructies.

In coronatijd zijn NOG meer mensen gaan fotograferen. En degenen die al fotografeerden, zijn meer gaan fotograferen. Misschien jij ook wel. Een vraag die ik nu heel vaak krijg: "Mijn buurvrouw, een vriendin van een vriendin, een neef, etc., heeft me gevraagd foto's te maken van....... Ik twijfel of ik daar geld voor zal vragen. En zo ja, hoeveel dan?

Welke hulpmiddelen heb ik bij me als ik ga fotograferen?

Soms misschien open deuren, vaak een wake-up call. Hierbij 10 fotografietips, die nooit verouderen.

Fotofair 2022: BlackLight
Na zoveel jaren lightpainten, blijf ik op zoek naar nieuwe toepassingen om mezelf uit te blijven dagen. Inmiddels borrelen de nieuwe ideeën voor de Fotofair 2022 alweer op. Wat we er in ieder geval aan toe gaan voegen is het werken met blacklight bij lightpainting.

Net voor de sneeuwperiode maakte ik een foto die op de "over mij" - pagina van m'n klant moest komen. Een foto die iets over hem als persoon vertelt dus.

Nu houdt deze klant erg van wandelen in de natuur, dus we besloten dat het een wandelfoto moest worden.

Ik neem jullie mee in mijn zoektocht naar het juiste statief. Welke eisen stel ik aan een statief en waarom? Die eisen zijn natuurlijk voor iedereen verschillend, maar wellicht heb je iets aan mijn overwegingen als je zelf een statief gaat lopen.

Hoe krijg je sfeer in je foto's? Meestal door te spelen licht. En nee, dan heb ik het dit keer niet over lightpainten..... Waar ik het wel over heb is lichtkleur, lichtrichting, lichtsterkte en -contrast. We lopen ze allemaal even bij langs.

Dat het weer vroeg donker wordt, heeft zo z'n voordelen. Je kunt dan namelijk al vroeg op pad om sterren(strepen) te fotograferen. Dat scheelt weer wat nachtrust.... En sterren fotograferen kun je in je eentje dichtbij huis doen. Volledig Coronaproof dus! Hoe gaat dat in z'n werk?

Gebruik van een flitser bij portretfotografie. Natuurlijk fotograferen we allemaal het liefst zonder hulpmiddelen om alle aandacht aan het model te kunnen geven. Want een mooie portretfoto maken is en blijft voor het grootste deel toch afhankelijk van het contact wat je maakt met het model. De techniek is echt ondergeschikt.

Maar soms wil je er voor een bepaald effect toch een flitser bij zetten. Hoe gaan we dan te werk?

Het zijn heftige tijden. Zowel privé als zakelijk. Zit je thuis met een partner die ook thuiswerkt en drie kinderen nu? Loop je tegen lege schappen in de supermarkt aan? Wandel je met de hond van iemand die in quarantaine zit? Werk je zelf in de zorg en maak je je zorgen over wat komen gaat? Maak je mondkapjes? Doe je boodschappen voor je oudere buren? Zit je in quarantaine? Fotografeer het! Juist dit zijn straks de meest kostbare foto's als de crisis voorbij is.

In mijn cursussen merk ik dat de opklapflitser nauwelijks gebruikt wordt. Men vergeet gewoon dat die op de camera zit. En dat is jammer! In deze nieuwsbrief laat ik zien wat de toegevoegde waarde van de opklapflitser is.

Anders dan anders duo-portret. Je hebt ze vast wel eens gezien, deze dubbelportretten. Hoe je zo'n portret maakt, leg ik je uit in deze nieuwsbrief.

In de vorige nieuwsbrief vertelde ik iets over zoomen met je flitser. Veel mensen mailden me dat dit voor hen een eye-opener was. Dit keer dus zoals beloofd nog een keer iets over flitsfotografie: witbalansinversie.

Als de zon op je vakantieadres hoog aan de hemel staat, ga je er waarschijnlijk van uit dat je op dat moment geen mooie foto's kunt maken. Iets met gouden uurtje, harde schaduwen en zo..... En daar heb je natuurlijk gelijk in. Maar je kunt die zon ook creatief gebruiken! Namelijk door er "flare" mee in je foto te creëren. Flare wordt veroorzaakt door interne reflecties in je objectief en dat geeft bollen en/of een waas over je foto.

In de vorige nieuwsbrief las je een aantal tips over het maken van 'winnende' kleurenfoto's. Dit keer gaan we het hebben over zwartwit fotografie.

Heb je je ooit afgevraagd waarom zoveel straatfoto’s in zwart-wit zijn? Belangrijkste reden is dat kleuren heel erg af kunnen leiden van het hoofdonderwerp op de foto. En bij straatfotografie heb je niet altijd de tijd om de compositie zo te maken dat opvallende kleuren buiten beeld vallen. Dan is de keus om de foto in de nabewerking om te zetten in in zwart-wit dus snel gemaakt.

Het fotograferen met een glazen bol is razend populair. Maar hoe maak je nu een goede foto met die glazen bol? Mijn stagiair zocht het voor je uit.

Een hyperlapse is een grote serie foto's waarbij jij bij elke foto een beweging maakt. Denk dan aan een stap naar voren, achteren of opzij. Als je deze foto`s snel achter elkaar af laat spelen, lijkt het alsof je over de afgelegde weg 'vliegt'. Echt super vet!

We hebben het allemaal wel eens. Geen inspiratie. Zo ook mijn stagiair Tygo Fennema. Ik liet hem wat voorbeelden zien van double exposure/ meervoudige belichting, en merkte dat hij daar wel enthousiast van werd. En dus kreeg hij de opdracht om hier een blog over te schrijven. Hierbij het resultaat!

Wat is een gobo, hoe maak je ze en wat is het effect op je portretfoto's?

Stagiair Tygo Fennema laat aan de hand van een aantal flitsopstellingen zien wat het effect is voor je portretfoto.

In dit e-magazine nu eens geen technische tips en trucs, maar tips over hoe je iets het beste in beeld kunt zetten zodat je nog aansprekender foto's maakt.

Lightpainten, een creatieve blik op fotografie. In deze nieuwsbrief lees je wat voor mogelijkheden en zijn en welke camera instellingen handig zijn voor deze vorm van fotografie.

Je hebt er vast over gehoord: de AVG, de nieuwe privacywet. Maar wat betekent die wet nu voor fotografie?

Wat is het verschil tussen een timelapse en een stopmotion?
En hoe maak je ze?

Welke stijl van fotografie past het best bij jou? Stagaire Janoux heeft vijf foto's gemaakt die geïnspireerd zijn op het werk van fotografen met een uitgesproken stijl.

Met wifi op je camera kun je meer dan alleen foto's delen. Stagaire Janoux beschrijft wat je er ook mee kunt doen.

Rekening houden met de omgekeerde kwadratenwet is handig als je groepsportretten maakt. Stagaire Janoux legt uit hoe het werkt.

In deze nieuwsbrief vind je tips van Janoux Cremer over hoe je je foto's kunt beschermen tegen gebruik zonder jouw toestemming, of zo je wil, tegen misbruik ;-).

Bij het fotograferen modellen met natuurlijk licht, ben je erg afhankelijk van de weersomstandigheden. Zo zorgt direct zonlicht bijvoorbeeld voor (te) harde contrasten. Met een reflectiescherm kun je je model bijlichten om ongewenste schaduwen te voorkomen.

Wat zijn de standaard afmetingen van foto's voor de gangbare social media? Janoux Cremer (stagiair bij Stapfoto) heeft ze in een infographic op een rijtje gezet.

Wat doet de witbalans? Met de witbalans kun je de kleur in je foto corrigeren. Als je bijvoorbeeld een foto maakt bij (gloei)lamplicht is de kleur van de foto anders dan wanneer je een foto in de zon maakt. Nu is de vraag natuurlijk: 'hoe geef je een foto de juiste kleur m.b.v. de witbalans?'. Het antwoord vind je in deze nieuwsbrief.

Ben jij er ook wel eens tegen aan gelopen dat je iets moois zag en dat je net op dat moment je camera niet bij je had? Toen je de schaapskudde tegenkwam bijvoorbeeld? Balen! Gelukkig heb je je smartphone nog bij je …

15 Tips voor betere vakantiefoto's.
Wil je ook je vakantiefoto aan de muur of een foto van je kinderen te horen krijgen: "Wow, heb jij die foto gemaakt?" Lees dan deze tips voor betere vakantiefoto's

Als ik vroeger tegen de zon in fotografeerde, kreeg ik steevast te horen: "dat gaat niet goed Liesbeth, je moet zorgen dat je de zon in de rug hebt". Eigenwijs als ik ben, ging ik toch gewoon m'n eigen gang, tegen de zon in dus ;-)

Beter leren fotograferen

Na deelname aan een cursus of workshop bij Stapfoto krijg je exclusief toegang tot de besloten Facebookgroep van Stapfoto: "Beter leren fotograferen". Deze groep is bedoeld voor (oud) cursisten van Stapfoto die met en van elkaar willen leren, die elkaar willen inspireren. Of die feedback op hun foto's willen, met vragen over de techniek rondlopen, etc. etc. Kortom: gooi het in de groep!

Privacy verklaring

Je persoonsgegevens worden voor verschillende doeleinden bewaard. Voor het versturen van facturen en voor het versturen van fotografietips. Deze fotografietips ontvang je zo lang als je dat wilt. Je kunt je ten allen tijde uitschrijven onderaan iedere mail die je ontvangt. Ook kun je daar je eigen gegevens aanpassen. Wie heeft nog meer inzage in jouw gegevens? Natuurlijk de accountant. Maar ook mijn assistent/stagiaire en het technisch team wat zich inzet om je zo goed mogelijk te helpen.

Gegevens



Verstuur de aanvraag

Bekijk ook eens deze profielfoto's…

Ik fotografeerde o.a. voor:

  • Bedrijfsfotografie Stapfoto bij 2xCeed
  • Bedrijfsfotografie Stapfoto bij Concreet
  • Bedrijfsfotografie Stapfoto bij Dogger
  • Bedrijfsfotografie Stapfoto bij Erkelens
  • Bedrijfsfotografie Stapfoto bij MVmediation
  • Bedrijfsfotografie Stapfoto bij NLI
  • Bedrijfsfotografie Stapfoto bij TSD
  • Bedrijfsfotografie Stapfoto bij ULO
  • Bedrijfsfotografie Stapfoto bij Wabo
  • Bedrijfsfotografie Stapfoto bij WendyBent
  • Bedrijfsfotografie Stapfoto bij Unive
  • Bedrijfsfotografie Stapfoto bij Imres
  • Bedrijfsfotografie Stapfoto bij Kinket
  • Bedrijfsfotografie Stapfoto bij Flynth
  • Bedrijfsfotografie Stapfoto bij Ossenstal
  • Bedrijfsfotografie Stapfoto bij GOsensit
  • Bedrijfsfotografie Stapfoto bij Kees-Horden
  • Bedrijfsfotografie Stapfoto bij GemeenteEpe
  • Bedrijfsfotografie Stapfoto bij Het-Ondernemersbelang
  • Bedrijfsfotografie Stapfoto bij Armada
  • Bedrijfsfotografie Stapfoto bij BDN
  • Bedrijfsfotografie Stapfoto bij VanDalen
  • Bedrijfsfotografie Stapfoto bij DeKeetvanHeerde
  • Bedrijfsfotografie Stapfoto bij CESGruppe
  • Bedrijfsfotografie Stapfoto bij TIP
  • Bedrijfsfotografie Stapfoto bij Dalhuisen
  • Bedrijfsfotografie Stapfoto bij MeetandEat
  • Bedrijfsfotografie Stapfoto bij GTEpe
  • Bedrijfsfotografie Stapfoto bij Kieskamp
  • Bedrijfsfotografie Stapfoto bij Rabobank
  • Bedrijfsfotografie Stapfoto bij VDZ64
  • Bedrijfsfotografie Stapfoto bij WisselBouw
  • Bedrijfsfotografie Stapfoto bij GemeenteNunspeet
  • Bedrijfsfotografie Stapfoto bij XLLease
  • Bedrijfsfotografie Stapfoto bij VanVemde
  • Bedrijfsfotografie Stapfoto bij Sanders
  • Bedrijfsfotografie Stapfoto bij VitaalVerder
  • Bedrijfsfotografie Stapfoto bij PrinsenInstantFoodSolutions
  • Bedrijfsfotografie Stapfoto bij VerenigingBouwWoningToezicht1
  • Bedrijfsfotografie Stapfoto bij VerenigingBouwWoningToezicht2
  • Bedrijfsfotografie Stapfoto bij DutchGolfHattem
  • Bedrijfsfotografie Stapfoto bij Jobtrans
  • Bedrijfsfotografie Stapfoto bij KRCaccountants
  • Bedrijfsfotografie Stapfoto bij Visio
  • Bedrijfsfotografie Stapfoto bij VosTuinvisie
  • Bedrijfsfotografie Stapfoto bij GemeenteElburg
  • Bedrijfsfotografie Stapfoto bij XICT
  • Bedrijfsfotografie Stapfoto bij Veluwenkamp
  • Bedrijfsfotografie Stapfoto bij Zuiderzeehaven
  • Bedrijfsfotografie Stapfoto bij ucbPharma
  • Bedrijfsfotografie Stapfoto bij Niag
  • Bedrijfsfotografie Stapfoto bij Herweijer
  • Bedrijfsfotografie Stapfoto bij VandenBergInterieur
  • Bedrijfsfotografie Stapfoto bij HanzelandPersoneelsdiensten
  • Bedrijfsfotografie Stapfoto bij Koppel
  • Bedrijfsfotografie Stapfoto bij Actief-Interim
  • Bedrijfsfotografie Stapfoto bij Daadkracht
  • Bedrijfsfotografie Stapfoto bij customexpo
  • Bedrijfsfotografie Stapfoto bij Unica
  • Bedrijfsfotografie Stapfoto bij DriessenFood
  • Bedrijfsfotografie Stapfoto bij Energiewacht